Wenshaler Steven Floor
'Van dingen die je leuk vindt, krijg je meer energie dan het kost en dat is met dit vrijwilligerswerk zeker zo.'
Alle kinderen hebben wensen. Soms klein, vaak groot. Voor kinderen die te maken krijgen met levensbedreigende ziektes is het uitkomen van zo’n wens een groot cadeau. Wenshaler Steven weet er alles van: al elf jaar lang komt hij bij gezinnen over de vloer om wensen op te halen.
In het dagelijks leven is Steven Floor fysiotherapeut en arts-assistent in een revalidatiecentrum. Eens per maand transformeert hij tot wenshaler bij Make-A-Wish Nederland. “Een jaar of elf geleden was ik op zoek naar iets om een bijdrage aan te leveren. Ik steunde al tig goede doelen, maar ik wilde graag zelf actief iets bijdragen. Toen ik de oproep van Make-A-Wish voorbij zag komen, wist ik: dit is het!” Omdat Steven zelf in de gezondheidszorg werkt, weet hij wat ziekte kan doen met mensen en hun directe omgeving en daarom zijn hij en zijn vrijwilligerswerk een perfecte match.
Maar wat is eigenlijk een wenshaler? “Ik ben degene die naar het kind thuis toe gaat om zoveel mogelijk informatie op te halen. Dit gaat nooit over het ziekzijn zelf, maar echt over de kinderen: wie zijn ze, wat vinden ze leuk en hebben ze zelf al een wens?” Samen met de wenshaler gaat een begeleider mee die er tijdens de vervulling van de wens ook bij is. De laatste die bij het traject betrokken wordt, is de wensvervuller: die zal de gehele wens bedenken en vormgeven. “Om de wens zo compleet mogelijk te maken, is het aan mij de taak zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het kind. Tot aan het favoriete snoep aan toe. Daarmee kunnen we de wens zo persoonlijk mogelijk maken.”
Dat Steven de wensen ophaalt en niet vervult, komt vanwege de verschillende kwaliteiten die de vrijwilligers hebben. “Ik ben iemand die graag praat, veel details boven tafel kan krijgen. Mijn medevrijwilligers die de wensen vormgeven zijn juist weer heel creatief. De Wish Journeys zelf, zoals we de wensvervullingen ook wel noemen, vinden vaak doordeweeks plaats. Als ik werk, maar als ik een keer moet invallen, vind ik het echt fantastisch om erbij te zijn.”
De wensen van de kinderen in zijn werkgebied Drenthe en Groningen zijn uiteenlopend. “Een kind van drie vindt het al geweldig om met alle vriendjes in een toffe speeltuin te spelen en een puber wil graag op een stoere scooter rijden. Soms zijn wensen moeilijk te vervullen, bijvoorbeeld als kinderen hun idool willen ontmoeten. Aan mij is het de taak om ook een beetje aan verwachtingsmanagement te doen en tegelijk zoveel informatie op te schrijven dat de wensvervuller er alsnog een onvergetelijke journey van kan maken.”
Dat Steven zich al zo lang inzet, komt omdat hij het nog altijd leuk vindt. “Gemiddeld ben ik eens per maand bezig met de wensen en dat is uitstekend te combineren met mijn werk en gezin. Van dingen die je leuk vindt, krijg je meer energie dan het kost en dat is met dit vrijwilligerswerk zeker zo. Zeker als ik een keertje bij een wensvervulling ben, dan is dat de kers op de taart.”
'Elke wens is anders, maar de beleving is hetzelfde'
En zo kan het gebeuren dat Steven ziet hoe een kleuter met zijn moeder trouwt, inclusief mooie kleding en taart, hij op de televisieset van een jongerenprogramma staat en weer een ander kind naar de lokale slager ziet gaan om een XXL-frikandel te maken. “Elke wens is anders, maar de beleving is hetzelfde: het kind en de mensen eromheen hebben een positieve, fijne ervaring waarin het even niet om ziek zijn gaat. Dat ik daaraan kan bijdragen door de wensen op te halen, vind ik heel dankbaar werk.”
Voor de wenshalers, begeleiders en wensvervullers is niks te gek. Ze doen er alles aan om er een onvergetelijke ‘reis’ van te maken voor het kind. Nou ja, toen er eentje graag met een raket naar de maan wilde, werd het toch wel even moeilijk. Ook dat hebben ze creatief opgelost: in een cabine ging hij gewichtsloos even helemaal op in het moment en erna zwevend van geluk weer terug naar huis.
Het jaar van de vrijwillige inzet Mensen maken Nederland is een initiatief om meer en nieuwe mensen uit te nodigen zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. In Nederland zetten jaarlijks al miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maar de helft van alle Nederlanders boven de 15 doet dit niet. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Samen zoveel mogelijk verhalen van vrijwilligers vertellen: dat gaan we doen in 2021. Omdat we daarmee laten zien hoe mooi het is om je vrijwillig in te zetten voor anderen en om met elkaar Nederland te laten zien hoe bijzonder en divers vrijwillige inzet is. Lees meer op: www.vrijwilligerswerk.nl/mensenmakennederland Ook vrijwilliger worden? Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten voor Make-A-Wish Nederland? Kijk dan op: makeawishnederland.org/vrijwilligers