Interview: wenshaler Frans de Rouw
'Ik wil het vooral hebben over de mooie dingen. Want Make-A-Wish gaat over het vervullen van wensen en met name over de kracht uit een kind naar boven halen!'
Het is woensdag aan het einde van de ochtend. Frans de Rouw heeft net op de basisschool van zijn kleinkind voorgelezen, als hij met een kop koffie aan tafel gaat zitten. “Voordat ik met pensioen ging ben ik gaan nadenken over welke dingen ik allemaal nog wilde doen’’, begint Frans te vertellen. Stilzitten is er allerminst bij voor Frans die de laatste veertien jaar van zijn werkzame leven bij de Nederlandse Spoorwegen een functie heeft gehad. “Ik heb een mindmap gemaakt’’. Een bijbaantje als chauffeur, aanmelden bij een castingbureau en een mooie reis naar Bali passeerden de revue. Niets ‘moet’ meer. Sinds zijn pensioen kan hij makkelijker activiteiten aanpakken en realiseren die op zijn pad komen. Op dit moment is hij veel vaker inzetbaar als vrijwilliger voor Make-A-Wish Nederland.
'Het heeft haar leven echt een positieve draai gegeven.'
Meer voldoening
Het pensioendromen van Frans en het werk bij Make-A-Wish hebben een link met elkaar. Als vrijwilliger bij Make-A-Wish Nederland helpt Frans namelijk bij het vervullen van de allerliefste wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte. "Acht jaar geleden kreeg ik wat meer vrije tijd. Ik wilde vrijwilligerswerk doen om meer te betekenen voor de maatschappij. Ik zag op televisie een programma waarin Wendy van Dijk een aantal wensen van zieke kinderen in vervulling liet gaan. Het leek me veel voldoening te geven om een bijdrage te leveren aan het realiseren van wensen”. Frans stuurde meteen zijn curriculum vitae naar Make-A-Wish met de vraag: kunnen jullie hier iets mee?."
Wensen halen
“Inmiddels ben ik acht jaar wenshaler. Als de Wish Journey start mag ik bij het wenskind achterhalen wat zijn of haar liefste wens is. Tijdens het gesprek met de ouders, broertjes en zusjes probeer ik een kind helemaal in kaart te brengen. Waar houdt hij of zij van, wat zijn de lievelingshobby’s en wat is de ‘waarom’ achter de wens? Dit is een hele uitdaging want lang niet alle kinderen weten precies wat hun liefste wens is. Met de allerjongsten speelt Frans vooral en praten de ouders. Een puber moet hij soms meer uitdagen om hem of haar meer te laten antwoorden dan alleen ’ja’ of ‘nee’. “Ik moet de wens wel goed kunnen vertalen naar Make-A-Wish. Het moet duidelijk zijn dat dit de ultieme wens is van het kind. Het is belangrijk om tijdens het gesprek alles goed te noteren want kinderen vergeten snel wat ze gezegd hebben. De wensvervullers zorgen ervoor dat elk element terugkomt tijdens de wens."
Onderzoek toont aan dat het realiseren van een allerliefste wens jonge patiënten en hun omgeving weer hoop en vertrouwen geeft met een blijvende impact. Kinderen krijgen weer kracht en energie voor de toekomst. Dit ondervond Frans bij de wens van Shanonne die door haar ziekte het mentaal heel moeilijk had. Het verwezenlijken van haar allerliefste wens kon op geen beter moment plaatsvinden. Shoppen in Londen en op de foto gaan met mannelijke modellen. Ze had een ‘boost’ nodig en is daardoor enorm opgeknapt. Ze kreeg haar levenslust weer terug en praat er vandaag de dag nog steeds over. “Ik krijg nog elke keer berichtjes van haar: het is alweer zo lang geleden, maar het lijkt nog gisteren. Het heeft haar leven echt een positieve draai gegeven”.
Doordat Make-A-Wish zich inzet voor kinderen met een levensbedreigende ziekte komt het wel eens voor dat Frans te maken heeft met ‘spoedwensen’. "Vanwege de medische situatie van het kind kan het nodig zijn dat de wens snel vervuld moet worden. Make-A-Wish is liever eerder actief zodat er nog meer mogelijk is maar soms lukt dit niet. Het kan voorkomen dat een kind kort na de wensvervulling komt te overlijden. Gelukkig is dit een uitzondering. In de gezondheidszorg heb ik veel meegemaakt. Door die ervaring kan ik er professioneel mee omgaan. Het raakt me, maar ik kan het wel goed een plek geven. Frans probeert de ziekte van een kind niet te veel het onderwerp te laten zijn tijdens het wenshaalgesprek. “Ik wil het vooral hebben over de mooie dingen. Want Make-A-Wish gaat over het vervullen van wensen en met name over de kracht uit een kind naar boven halen!"