De podcast van Make-A-Wish en Wendy van Dijk
Bijzonder waardevol om te maken, bijzonder waardevol om te luisteren. De podcast van Make-A-Wish, in samenwerking met Wendyonline en As We Speak Podcast, heet met recht Levensecht. Er worden unieke en inspirerende herinneringen aan het vervullen van de wens gedeeld en de fascinerende rol van magie wordt met ontroerende anekdotes ingekleurd. De kapstokken in iedere podcast zijn persoonlijke attributen, meegenomen door de gesprekspartners van Wendy en in De Mand vol verhalen gelegd.
Make-A-Wish Nederland bestond op 10 oktober 2022 33 jaar. Een perfect moment om stil te staan bij de inspirerende verhalen van en over wenskinderen. Kinderen die meer magie nodig hebben dan anderen. Kinderen waar Make-A-Wish zich dag in dag uit voor in zet om hun allerliefste wens uit te laten komen. Hoe mooi dus om die dag het startschot te geven voor de podcast en te beginnen met het bijzondere verhaal van Guusje, verteld door vader Lowie van Gorp…
8 monumentjes
Ondertussen heeft Wendy van Dijk acht intieme gesprekken gevoerd die uitmondden in acht monumentjes. De acht afleveringen op een rij:
Kanjer Guusje. In aflevering 1 gaat Wendy in gesprek met Lowie, devader van Guusje. Hun wereld staat volledig op z’n kop wanneer ze te horen krijgen dat Guusje een zeldzame vorm van kanker heeft. Guusje blijft voor altijd tien. Maar haar allerliefste wens brengt haar gezin alsnog grenzeloos veel. Guusje vertelde de wenshalers van Make-A-Wish dat haar allerliefste wens was om met het hele gezin naar het Harry Potter pretpark in Florida te gaan. ‘Ik dacht nog: hoe kun je dit nou vragen, helemaal naar de Verenigde Staten?!’, vertelt Lowie aan Wendy. In de gesprekken die volgen tussen Lowie en zijn dochter valt het kwartje: Guusje wilde graag de toverstok van Harry Potter, wellicht kon die haar beter maken.
Prinses Eline. Een onschuldig hoestje. De start van een gevaarlijke reis voor Eline. Als vijfjarige krijgt ze acute Leukemie. Moeder Annemiek Kuijer (auteur van Kind & Kanker) weet door haar studie geneeskunde hoe heftig deze ziekte is, maar als je eigen dochter daar mee te maken krijgt… Een inzichtelijk en ontroerend gesprek tussen Annemiek en Wendy, vol hartverwarmende anekdotes.
Regenboogmeisje Pleun. Geen medicijn, geen uitzicht. De achtjarige Pleun lijdt aan de zeldzame, ongeneeslijke ziekte van Batten. Maar waar Pleun ook komt, verschijnt de regenboog en beginnen er kleine avonturen. In deze aflevering gaat Wendy in gesprek met Evelien, de mama van Pleun en gaat het over Snelle, ijsjes, het geluk van zand onder je voeten en die o zo dappere dochter die inmiddels wereldberoemd in Deventer is.
Lefgozer Youri. Duimpje omhoog, lach op je gezicht. Het is kenmerkend voor Youri. Ook in moeilijke tijden was het glas van deze lefgozer altijd halfvol. Never give up. Daarmee hield hij zichzelf en zijn familie op de been tijdens een oneerlijke en niet te winnen wedstrijd. Wendy praat met moeder Natasja, auteur van ‘Daar lag/lach je dan’, over de ongeneeslijke levenslust van Youri.
Politieagent Dylan. Drie was hij en zijn roeping gevonden. Politieagent worden! Maar Dylan wordt ernstig ziek. En dan staan zijn grote collega’s van het politiekorps aan zijn zijde. Zo ook Ibrahim. Met hem spreekt Wendy over zijn bijzondere band met Dylan en de belangrijke rol die de politie speelt in het uit laten komen van de wensen van zieke kinderen. En in de mand legt Ibrahim wel iets heel bijzonders…
Miracle Child Nawi. Grote zus, klein broertje. Samen kunnen Simran en Nawi de hele wereld aan. Nawi leefde in de hoogste versnelling, behalve in de natuur en tussen de dieren. Maar die rust werd wreed verstoord door zijn ziekte. Vlak voor zijn overlijden gebeurt er alsnog iets magisch… Wendy en Simran halen vol liefde herinneringen op met een traan en een lach, zoals het hoort bij de stoere Nawi.
Sprookjesmeisje Julie. Altijd maar bezig met hoe de anderen zich voelen. Wensvervuller Menno keek vol bewondering hoe de zieke Julie haar Wish Journey beleefde. Wat een veerkracht. Wat een onvergetelijk meisje van twaalf. Een boek waard. Wendy praat met Menno over de impact van een wens en van een leven dat veel te vroeg eindigde, maar in de harten van velen zal doorleven…
Optimist Murat. Hij krijgt nog regelmatig een berichtje van Dwayne Johnson, alias The Rock. Zijn ontmoeting met deze wereldster laat Murat nooit meer los. Murat, die de ziekte van Hodgkin kreeg, maar zich liet leiden door positivisme, optimisme, verbinding. Nu is hij getrouwd, doet ie het supergoed en zijn de helse pijnen hopelijk voorgoed verleden tijd. Aan Wendy vertelt de inspirerende Murat over de bijzondere jaren die achter hem maar ook voor hem liggen.
'Door echte verhalen te delen, kunnen we elkaar helpen en sterker maken.'
Wendy over Levensecht:
‘Door echte verhalen te delen, kunnen we elkaar helpen en sterker maken. Daarom vind ik het belangrijk om deze serie met levensechte verhalen te maken. Alle verhalen verdienen het om gehoord te worden, of ze goed aflopen of niet. Ieder verhaal bevat zoveel waardevolle en inspirerende elementen. Het is heel fijn dat het medium podcast de rust en ruimte biedt om die verhalen recht te doen. Ik ben al jaren ambassadeur van Make-A-Wish Nederland, je ziet kinderen weer stralen en vol kracht verder gaan, nadat hun wens in vervulling is gegaan. Dat is voor mij de reden om Make-A-Wish te steunen.’
Hanneke Verburg, Algemeen directeur Make-A-Wish Nederland over Levensecht:
‘Elke dag horen gemiddeld 4 families in Nederland dat hun kind een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte heeft. Als je wereld instort heb je magie nodig. De positieve energie die het toeleven naar de wensvervulling kinderen en hun omgeving geeft, is precies wat nodig is om met de ziekte om te kunnen gaan. In de podcast ‘Levensecht’ komt dit element heel sterk terug en het bezorgt me steeds weer kippenvel. Ons werk voedt mijn ziel, het is zo dankbaar.’
'De positieve energie die het toeleven naar de wensvervulling kinderen en hun omgeving geeft, is precies wat nodig is om met de ziekte om te kunnen gaan.'