Een magische avond vol kleine helden
Wat was het een onvergetelijk lustrum! De vijfde Kids’ Night van Make-A-Wish liet DeLaMar op de grondvesten trillen. Vol dappere, stoere, getalenteerde, bevlogen en ontroerende wenskinderen werd het een show zoals het bedoeld was: met een lach en een traan.
Daar rolden ze weer over de grond, de paparazzi, want voor het statige theater DeLaMar schreden de sterren uit een bonte stoet van limousines. Kleurrijke dames op stelten maakten het beeld compleet en vertrouwd. Deze maandagavond, 27 maart 2023, kwam de ‘familie’ Make-A-Wish Nederland weer samen voor een magische Kids’ Night. Een onvergetelijke avond moest het worden, er viel immers een eerste lustrum te vieren.
Voor een publiek van 900 mensen trapte Alan Pijlman de avond af met een indrukwekkende, persoonlijke speech. De vader van wenskind Kiki vertelde hoe zijn dochter door een zware periode was gegaan, maar dankzij de Wish Journey kwam Kiki terug bij haar diepste verlangen: surfen op zee, één zijn met het water. Alan had gezien hoe Kiki weer kind werd en het geluk weer ervoer. Zijn woorden kwamen binnen en vloeiden over in sprookjesachtige pianoklanken. Ryan Xu, zeven jaar pas, speelde Mozart en Bach alsof het geen moeite kostte. Ryan, door een hersentumor blind geworden, betoverde met top-pianist Christiaan Kuyvenhoven aan zijn zijde de zaal met ongekend veel gevoel en talent.
Generaties
Daar kwam Sjoerd van Ramshorst (Studio Sport-presentator en ambassadeur van Make-A-Wish) het podium op, hij zou met veel elan en precies de juiste toon de avond aan elkaar praten, maar aan zijn zijde kwam er plots ook een kleine sensatie tevoorschijn: de pas 12-jarige Jans van der Sanden. Leukemie, chemo, een loodzware tijd, het hield haar niet tegen op het podium te schitteren. De stoere Jans, in juni krijgt ze haar wensvervulling (parachutespringen), stal onbevangen de show en werd overladen met complimenten door een andere vakvrouw, Wendy van Dijk, die zat te genieten in de zaal: ‘Jeetje meis, wat heb jij een talent, ik weet zeker dat ik jou over tien jaar op tv zie!’
Tijd voor de eerste van drie impactvolle documentaires. Celeste Ebbinge (18, ze kreeg een zeldzame tumor op haar eierstokken) mocht meespelen in het beroemde orkest van André Rieu. De grote man uit Maastricht ontving haar met liefde, waarbij vooral violist/pianist Frank Steijns zich over Celeste ontfermde in het spelen van het prachtige ‘Ballade Pour Adeline’. Hoe stoer dat Celeste na het vertonen van de prachtige docu dit samen met Frank nog even live voor een volle DeLaMar durfde te spelen.
En hoe mooi om te zien hoe generaties elkaar de hele avond steunden en voedden. Christiaan & Ryan, Sjoerd & Jans, Celeste & Frank en later ook moeder Annemiek Kuijer die een open dialoog aanging met dochter Eline Schiffelers over haar ziekte en wensvervulling: er werden bruggen van betekenis geslagen.
De wat oudere generatie kreeg ook nog even een update van moderne tijden. Sophie, Xavi, Hanne, Bart en Tibbe flitsten langs als vloggers in reactie op wat vragen van de veelal jonge Make-A-Wish-medewerkers.
‘De avond was fantastisch. Ik heb ervan genoten’
- donateur Make-A-Wish
Ze deden wél wat
En daar waren we meteen aangekomen bij een van de absolute helden van de avond. Tibbe. De zestienjarige jongen uit Zaandam die een zware strijd tegen kanker heeft gevoerd, is al jaren in de ban van de musical Soldaat van Oranje. Geraakt als hij wordt door het nummer ‘Als wij niets doen’, een tekst die in de Tweede Wereldoorlog de helden van toen bezig hield en een tekst die ook in Tibbes hoofd zat geprent. Als hij niks had gedaan om te vechten… Tibbe vertelde zijn verhaal aan Jans en Sjoerd en werd vervolgens volkomen verrast door een deel van de cast van de eindeloos succesvolle musical. Ze zongen de sterren van de hemel voor Tibbe en brachten ook nog een boodschap mee: zijn liefste wens (een meet & greet met de cast) gaat binnenkort in vervulling. Tranen, kippenvel, bewondering, alom in de zaal.
Het kippenvel bleef, de tweede documentaire, met in de hoofdrol Harsimran Kaur, pakte iedereen. Simran praatte vol liefde over haar overleden broertje, wenskind Nawi, die zo graag dierenarts was geworden. Dankzij een spoedwensvervulling kon Nawi nog een keer één zijn met de dieren en zijn liefde voor de natuur leeft voort in de daden van Simran en haar familie. De tranen vloeiden rijkelijk, maar even later rolden de tranen van het lachen, dankzij zes dappere politieagentjes. Ali Eren, Seppe, Noa, Teun, Massimo en Rayan bleken enorme aanwinsten voor het korps, schieten konden ze allemaal al, wat rij 1 en rij 2 aan den lijve ondervonden: uit de waterpistooltjes kwam aardig wat verfrissing de zaal in. Wel handig dat de enige twee aanwezige boeven in de zaal in een vloek en zucht werden ingerekend door de zes dappere agentjes.
Voila
De laatste documentaire, over Strooipiet Lianne, bracht vele alleszeggende close ups van het meisje dat intens genoot van de dag waarop Sinterklaas weer in het land kwam. Ze mocht rijden op Ozosnel, ze mocht praten met de Sint zelf, ze strooide rijkelijk in het rond, want delen zit Lianne in haar bloed. Zij een fijne dag? Iedereen een fijne dag.
Na de liefdevolle film dansten en zongen we de nacht tegemoet, ingeleid door interviews met Ministars Floor, Martinus, Bodhi en Sem. De grote winnares van Ministars, Emma Kok, bracht het kippenvel terug met een loepzuivere vertolking van Barbara Pravi’s Voila, ze deed dat met zoveel overtuiging en kracht dat het dak van DeLaMar er bijna afvloog. In het decor van de musical vertolkte tenslotte de cast van Grease nog enkele evergreens uit de tijd van John Travolta en Olivia Newton John.
En plots was het voorbij, was het omgevlogen, waren we getuige geweest van een zinderende, impactvolle avond vol moed en veerkracht. In gedachten waren we terug bij Alan Pijlman, die zijn openingsspeech zo treffend afsloot. Met een diepe, welgemeende buiging. We kijken nu al weer uit naar de volgende Kids’ Night.
Vier de meivakantie in het theater met De regels van Floor
Na de succesvolle boekenreeks van Marjon Hoffman en de met een Emmy Award bekroonde televisieserie, komt De regels van Floor nu naar het theater!
In het leven van de 11-jarige Floor gaat alles precies volgens plan. Al komt er wel een grote verandering aan: Floor gaat na de zomervakantie naar de middelbare school, samen met haar beste vriendin Margreet. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar dan heeft Floors vader een verrassing…
De regels van Floor is een heerlijke familievoorstelling, doorspekt met humor en herkenbare familieproblemen.
Leeftijdsadvies: 8+