Delen in de impact van een Wish Journey. WishTeams biedt een onvergetelijke ervaring

'In mijn werk wil ik mijn hart net zo veel inzetten als mijn hoofd.'

In 2021 start Make-A-Wish met een wel heel bijzonder concept voor de zakelijke markt: WishTeams, een inspirerend ontwikkelprogramma voor future leaders en high potentials. Door dit programma in huis te halen, geven bedrijven talent een extra reden om te solliciteren en voor medewerkers een onvergetelijke ervaring om te blijven. Met WishTeams stappen wij af van de traditionele verhoudingen tussen bedrijven en goede doelen. In dit geval vragen wij bedrijven namelijk niet om een donatie. We zijn natuurlijk heel blij met sponsors, maar wij willen graag iets terugdoen, waarde teruggeven. Onze Business Developer Lindy Maris is medeverantwoordelijk voor de uitrol van dit concept. Lindy, wat is de aanleiding?

Op papier had ik alles ‘Vier jaar geleden werkte ik in Johannesburg, als sales manager. Op papier had ik alles. Een eigen kantoor, een goed salaris, een huis met een zwembad… Alleen voelde de baan niet goed meer. De hele dag ging het over targets en conversion rates. Niet over mensen. Ook al was het me daar gelukt, diep down voelde het een beetje als een poppenkast. Ik vroeg me af of dit ‘t nou was?’ Het was niet genoeg In december 2016 vindt Lindy het welletjes. ‘Ik was voor de kerstdagen naar Nederland gekomen. Thuis bij de kerstboom realiseerde ik me dat er in Zuid-Afrika onvoldoende was om voor te blijven.’ Ze gaat daarna nog eenmaal terug om haar koffers op te halen. ‘Stond ik weer op Schiphol met mijn twee koffers. De douanier vroeg me waar ik vandaan kwam en wat er in de koffers zat. “Mijn hele leven”. Waarop hij antwoordde, ik vergeet het nooit meer: “Och meisje, loop maar door.” Op dat moment deed ik mezelf de belofte dat ik voortaan in mijn werk mijn hart net zo veel wilde inzetten als mijn hoofd.’ Naast profit ook purpose Met deze specifieke wens gaat Lindy op zoek naar een andere, meer betekenisvollere baan. En die komt voorbij, in de vorm van Vrijwilligersmanager voor Make-A-Wish. ‘Toch merkte ik na 2,5 jaar dat ik de zakelijke markt een beetje begon te missen. Tegelijkertijd groeide het besef bij Make-A-Wish dat we om te groeien in het aantal wensen, de benodigde extra capaciteit ergens anders vandaan moesten halen. Het werd steeds lastiger om vrijwilligers te vinden. Mensen zijn druk en hebben minder tijd voor vrijwilligerswerk. Er zo maar even 100 bij zoeken, is niet meer zo makkelijk. Bij de zakelijke markt zag je ook een verschuiving. Bedrijven wilden niet alleen geld doneren, maar ook helpen bij het vervullen van wensen.

Eigenlijk viel toen alles samen. De groeiambitie van Make-A-Wish, het verlangen van bedrijven goed te doen, mijn gemis aan het zakelijke aspect…’ Lindy realiseert zich hoeveel energieker, effectiever en gelukkiger zij zich in haar baan voelt, sinds ze haar hart evenveel inzet als haar hoofd. ‘Daardoor werd ik ook steeds creatiever, innovatiever. Dit gevoel gunde ik meer mensen. Zeker in mijn leeftijdsgroep (-Lindy is 34, red) verlangen meer en meer mensen naar zingeving, impact maken en onderdeel zijn van de impact. Naast profit ook purpose.’

WishTeams voegt waarde toe Meer maatschappelijk betrokken zijn leeft niet alleen bij de millennials en de daaropvolgende generatie Z. ‘Dit verlangen wordt breder gedragen. Dus ik bedacht me: “Wat als we een programma ontwikkelen voor de zakelijke markt dat waarde toevoegt aan het bedrijf én aan de mensen die er werken? In plaats van vragen of een bedrijf ons wil sponsoren?” Zo kwamen we uit op WishTeams. Het concept is vers van de pers, we moeten onze marketingcampagne nog helemaal opstarten.’ Toch lopen de eerste verkennende gesprekken met bedrijven al. Zij willen er als eerste bij zijn.

'Meer en meer mensen verlangen naar zingeving, impact maken en onderdeel zijn van de impact. Naast profit ook purpose.'

Opgaan in het proces van de Wish Journey Lindy gaat de kar voor een groot deel trekken. ‘Samen met onze Algemeen Directeur Hanneke Verburg natuurlijk. WishTeams is een exclusief ontwikkelprogramma voor groepen vanaf 15 personen die met elkaar het hele proces van een wensvervulling doorlopen. Wij verzorgen de training en de begeleiding (-zie verdere uitleg in het kader, red). Doelgroep zijn de high potentials, vaak dus mensen van mijn generatie. Die zitten echt niet meer te wachten op een grote leasebak.’

Ze geeft aan dat bedrijven zich op deze manier tenminste onderscheiden van de concurrentie. Het gaat erom dat je samen het verschil maakt in deze wereld. ‘Werken met een purpose, ja.’ Maar ook de andere medewerkers kunnen meedoen. Iedereen die je zo’n exclusieve ervaring gunt. ‘Je laat dan tenminste zien als bedrijf écht maatschappelijk betrokken te zijn.’ In het gesprek komt al een aantal keer het begrip vitaliteit naar boven drijven. Misschien een mooie om mee af te sluiten? Lindy moet lachen. ‘Met enkel een gezonde lunch in de kantine of goedkoop sporten houd je je medewerkers niet vitaal. Vitaliteit gaat niet alleen om je hoofd leegmaken, maar ook om het hart vullen.’ Waarvan akte.

Het programma Het WishTeams-programma geeft een uniek doorkijkje in het verloop van een Wish Journey: het proces van een wensvervulling en van A tot Z maatwerk. De journey begint op het moment dat de wens bij een kind wordt gehaald en heeft nog impact tot ver na de wensvervulling zelf. Eigenaarschap, zingeving, het onmogelijke onvergetelijk maken, vanuit je hart werken en out-of-the-box denken; alles komt in het WishTeams-programma samen. Het biedt een mooie mix van employee branding en maatschappelijke betrokkenheid. In drie tot zes maanden en in 24-40 uur begeleiden wij een geselecteerde groep medewerkers in het proces van een wensvervulling. Door ze onderdeel te maken van de impact van een Wish Journey, voegen wij waarde toe aan je bedrijf. Het WishTeams-programma helpt je bedrijf dan ook om vooral de generaties Y en Z te vinden en aan je te binden.

Enthousiast geworden? Bedrijven met interesse mogen nu al contact opnemen met: lmaris@makeawishnederland.org of bellen: 06 155 01 138.