Vrijwilliger bij het Prinses Máxima Centrum: Judith Moree

'Je ziet kinderen opfleuren als ze hier zijn; ze zijn echt even helemaal ergens anders.'

De naam Prinses Máxima Centrum is inmiddels welbekend. Maar de Make-A-Wish thema kamer is minder bekend. Deze is ook vrij nieuw. Eén van de vrijwilligers die daar werk van onschatbare waarde verzet, is Judith Moree: “Je ziet kinderen opfleuren als ze hier zijn; ze zijn echt even helemaal ergens anders.”

Omdat Judith als kind zelf veel in het ziekenhuis geweest is, weet ze als geen ander hoe belangrijk het is dat je als kind gezien wordt. En dat er naar meer gekeken wordt dan alleen je fysieke gezondheid. Dit realiseerde ze zich pas goed toen ze van een ‘gewoon’ ziekenhuis overging naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

“De artsen daar spraken met mij en niet alleen met mijn ouders. Ik heb alleen maar goede ervaringen met dat ziekenhuis. Ik ging er nooit met angst of tegenzin heen. Dit heeft mij echt geïnspireerd om iets met kinderen te gaan doen.” Judith is 22 jaar en zit aan het eind van haar derde jaar Geneeskunde in Utrecht. Ze wil zich graag specialiseren in kindergeneeskunde. Betekent veel voor de kinderen “Deze jeugdervaring heeft ervoor gezorgd dat ik mij inzet voor Make-A-Wish. Ik heb zelf nooit een wensvervulling gekregen, maar ik weet wel hoe betekenisvol dit moet zijn. Inmiddels werk ik al weer twee jaar als vrijwilliger voor Make-A-Wish Nederland in het Prinses Máxima Centrum. Dit is het centrum voor kinderoncologie in Nederland. Elk kind vanaf 3 jaar dat hier behandeld wordt, komt in aanmerking voor een wensvervulling door Make-A-Wish. Elke keer zie ik weer dat het voor kinderen veel betekent om even in de kamer te kunnen zijn. Je realiseert je waarschijnlijk niet eens hoe veel. “De Make-A-Wish kamer is een vrolijke ruimte met wolkenlucht en sterrenhemel, versierde boom en veel foto’s van wenskinderen. Ze kunnen hier allerlei bijzondere activiteiten doen. We hebben o.a. een 3D-printer, VR-bril en magic carpet. Het magic carpet projecteert figuren op de vloer waarmee kinderen interactieve spellen kunnen doen. Ze kunnen ook eigen spellen ontwerpen of dingen voor de 3D-printer. Voor elke leeftijd is er iets leuks.

We praten nooit over de ziekte Kinderen kunnen zo vaak komen als ze willen en ook met ouders en broertjes en zusjes. Soms komen hun pedagogisch medewerker of arts zelfs even een kijkje nemen. De wenskamer wordt ook gebruikt als onderdeel van de zogenaamde Wish Journey (de ‘reis’ van wenshaalgesprek tot en met wensvervulling), maar kan ook ingezet worden als voorbereiding op het wenshaalgesprek, of gewoon om even tussendoor iets leuks te doen. Het is een wereld vol fantasie om even lekker in weg te dromen. Weg van de ziekte en alles wat daarbij komt kijken. We praten nooit over de ziekte, tenzij het kind er zelf over begint. Het gaat ons niet om de ziekte, maar om het kind achter de ziekte. We krijgen heel veel positieve reacties op de kamer. " Zijn favoriete plekje Laatst kwam er een jongetje van 12 jaar samen met zijn zusje vertellen dat hij schoon was. Hij bracht koekjes mee om te bedanken. Maar mijn grootste beloning was dat hij zei dat de kamer zijn favoriete plekje in het centrum was. Ik ben ontzettend blij dat ik dit werk mag doen. Het geeft enorm veel voldoening. Bovendien neem ik deze ervaring mee in mijn studie en later in mijn werk. Een juiste benadering van en omgang met kinderen, is heel erg belangrijk.”

'Laatst kwam er een jongetje van 12 samen met zijn zusje vertellen dat hij schoon was. Hij bracht koekjes mee om te bedanken.'

De Make-A-Wish kamer staat standaard op de weekplanning van elk kind in het Prinses Máxima Centrum. De grote wens van Make-A-Wish is om deze kamer, en beter nog, een wensvervulling onderdeel te maken van het behandelplan van alle ernstig zieke kinderen. Het brengt een kind zo ontzettend veel; niet alleen de dag zelf, maar ook het ernaar toe leven en natuurlijk het delen van de verhalen achteraf. Het geeft kracht voor langere tijd en een herinnering voor het leven.

Het jaar van de vrijwillige inzet Mensen maken Nederland is een initiatief om meer en nieuwe mensen uit te nodigen zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. In Nederland zetten jaarlijks al miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maar de helft van alle Nederlanders boven de 15 doet dit niet. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Samen zoveel mogelijk verhalen van vrijwilligers vertellen: dat gaan we doen in 2021. Omdat we daarmee laten zien hoe mooi het is om je vrijwillig in te zetten voor anderen en om met elkaar Nederland te laten zien hoe bijzonder en divers vrijwillige inzet is. Lees meer op: www.vrijwilligerswerk.nl/mensenmakennederland Ook vrijwilliger worden? Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten voor Make-A-Wish Nederland? Kijk dan op: makeawishnederland.org/vrijwilligers