Marieke Gilsing (53) is sinds twee jaar Wensvervuller. Eerder werkte Marieke in de (kinder)palliatieve en oncologische zorg.

'Inzet met hoofd, hart en ziel.'

¨Ik ga dit écht nooit meer vergeten! Mijn droom is uitgekomen.” Voor reacties als deze doe ik het. Kippenvel! Hoe mooi en bijzonder is het om allerliefste wensen te mogen vervullen van kinderen met een ernstige aandoening? Samen met ons fantastische Make-A-Wish team.

Ik ben een geluksvogel Het knaagde al langer aan mij. In mijn werk deed ik veel voor ernstig zieke kinderen, maar dan in de vorm van richtlijnen en protocollen. Ik miste het directe en persoonlijke contact. Ik kon toch wel méér betekenen? Hoe kon ik een (klein) verschil maken in het leven van deze enorme pechvogels en hun gezinnen? Want het zal je toch maar overkomen. Ik moet er niet aan denken dat een van mijn nichtjes bijvoorbeeld zo ernstig ziek zou worden. Zelf heb ik het heel goed in het leven. Ik ben een geluksvogel. Maar realiseer mij goed dat niet iedereen in die positie is. Het leven is niet altijd eerlijk, Daarom wil ik graag belangeloos iets terug doen. Omdat het kan. Omdat ík het kan. Ik heb geen kinderen: Ik kijk met iets meer afstand naar de situatie en word niet zo snel meegezogen in de emotie. Maar het verdriet en de impact die een ingrijpende ziekte heeft op een kind en het gezin komen ook bij mij binnen.

"Cadeaus, geheimhouding, verheugen, spanning: ik haal alles uit de kast voor het perfecte wenstraject."

Als Wensvervuller kan ik mijn achtergrond goed gebruiken. Ik weet hoe ernstige ziektes kunnen verlopen én hoe kleine lichtpuntjes een enorme boost kunnen geven aan deze kinderen en hun gezin. Daar geloof ik écht in. Soms voel ik mij net Sinterklaas. Cadeaus, geheimhouding, verheugen, spanning. Ik haal alles uit de kast voor het perfecte wenstraject. De hele weg naar een wensdag toe is belangrijk. Het gezin doet ook mee. Ik probeer ze iets heel moois te geven om naar uit te kijken. Moeder: “Bij elke verrassing of opdracht van jou gaan zijn ogen zó stralen! Hij leeft weer even helemaal op en vergeet dat hij heel ziek is. Voor ons ook heerlijk om te zien.” Wenskind: “Ik kan niet wachten. Ik verheug me te pletter. Streep ook elke dag de kalender af. Nu nog maar 5 nachtjes slapen.

Ik geloof in maatwerk Het werken met mijn hoofd, hart en ziel geeft me bergen energie. Maar natuurlijk is het soms heftig. ‘Gewone’ wensen, maar zeker ook die spoed vereisen, kunnen heel ingrijpend zijn. Alle uiteenlopende wensen en al deze unieke kinderen blijven mij bij. Twee voorbeelden van totaal verschillende meiden. Met totaal verschillende wensen. Maar met altijd een gemene deler: Alles op maat. Per kind, per wens.

"Zó mooi, alsof Nadine er dan weer een beetje is en je haar hand kunt vasthouden."

Caithlin: Een prachtig meisje van 11. Het is een wonder dat ze nog leeft. Na meerdere operaties en een lange dialyse-periode heeft zij gelukkig een nieuwe nier. Haar zware periode mochten wij helpen afsluiten met het vervullen van haar droom. Model zijn voor één dag. Met haar hartsvriendinnen en haar moeder naar een echte fotostudio. In een knalroze limousine. Met haar naam en een kroontje erop. Met professionele styling, visagie en fotografie. Alles erop en eraan en één en al glitter and glamour. Met als kers op de taart: In de mooiste prinsessenjurk en een echte sjerp om - gekroond worden tot Miss Caithlin. En wel door Miss Nederland herself! “Het aller-allermooiste wat ik ooit heb meegemaakt!” Haar verwondering, dankbaarheid en blije snoet zal ik nooit vergeten. Nadine: Een prachtige puber van 17. In de eindfase van haar jonge leven. Was idolaat van paarden. Haar liefste (en helaas laatste) wens: nog één keer knuffelen met haar favoriete paard Blitz. Maar die woonde inmiddels in België. Ondanks corona en gesloten grenzen konden wij haar droom vervullen. Ook regelden wij op het allerlaatste moment nog een 3D-handafdruk van Nadine en haar familie samen. Zij overleed 6 dagen later. Moeder: “Zó mooi alsof Nadine er dan weer een beetje is en je haar hand kunt vasthouden. Zó dankbaar voor de wensdag, voor de herinneringen, zo waardevol wat je voor ons hebt gedaan.” Ook dit meisje ga ik natuurlijk nooit meer vergeten.

Ik krijg er zóveel voor terug Het gaat mij dus allemaal niet in de koude kleren zitten. Maar ik ben vooral ongelooflijk blij, trots en zelfs vereerd dat ik dit werk mag doen. Ik voel het allemaal wel heel dichtbij komen. Je sluit deze kinderen toch in je hart. Soms vloeit er ook een traantje. Ik schrijf het daarna van mij af, praat er over en ga lekker mountainbiken of tennissen. Zo kan ik het loslaten. Zo kan ik mijn werk goed, gezond en vol overgave blijven doen. Alle hartverwarmende reacties en contacten maken het voor mij zo mooi en bijzonder. En wat een voldoening, iedere dag weer!

Ook vrijwilliger worden? Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten voor Make-A-Wish Nederland? Kijk dan op: makeawishnederland.org/vrijwilligers