Voorwoord


We willen je een hart onder de riem steken

Volkomen onverwacht leven we in een andere wereld. Corona treft ons allemaal, dus ook Make-A-Wish. Fondsen zijn uitgevallen, met als gevolg een terugval in inkomsten. En veel wenskinderen staan in de wachtstand. Maar… never waste a good crisis! Deze crisis biedt tevens ruimte voor innovatie, voor creatieve ideeën. Zo organiseerden we de afgelopen maanden de ene online activiteit na de andere. Ons Online feestje bijvoorbeeld, op 15 mei. Een feestje om onze wenskinderen te vertellen dat we ze niet waren vergeten. Voor de vrijwilligers extra leuk, want zij mochten de uitnodiging persoonlijk langsbrengen. In grote brandweerauto’s, politiewagens en Make-A-Wish limousines reden ze heel Nederland door. Het feestje was gekoppeld aan thema’s dicht bij de wenskinderen: reizen, sensatie, creativiteit, pretparken. Op die manier konden zij weer even positief met hun wens bezig zijn.

Tegelijk wilden we de rest van Nederland een hart onder de riem steken. Iedereen mag gebruikmaken van de online Adviesbrigade. De brigade bestaat uit wenskinderen die als crisiscoaches tips geven. Gebaseerd op de ervaringen uit hun eigen leven. Want dat zaken anders lopen dan verwacht, daar weten ze álles van. We hielden een Thankathon voor alle donateurs van boven de 65 jaar. Samen met alle collega’s en vrijwilligers hebben we hen gebeld om ze te bedanken voor hun steun, en om ze te vragen hoe het met ze ging.

Sinds 11 mei zijn we weer binnenlandse wensvervullingen gaan oppakken, van kinderen in de basisschoolleeftijd. Weliswaar onder strenge voorwaarden van de RIVM en altijd met toestemming van de behandelend arts. In de weken ervoor zijn de Wish Journey activiteiten voor de wenskinderen doorgegaan en hebben we nog wel enkele spoedwensen vervuld. Want die kinderen konden gewoon niet wachten. Ik denk aan Nadine. Zij miste Blitz enorm, haar voormalige verzorgingspaard dat inmiddels naar een manege in België was verhuisd. Door corona mochten we de grens niet over. De Belgische overheid regelde gelukkig snel een speciaal attest en zo waren wij toch in staat een ontmoeting te regelen tussen Nadine en Blitz.

Verder heb ik nog een leuk nieuwtje. Ruben Nicolai is ambassadeur geworden. Misschien weet je dat hij vorig jaar de Kids’ Night presenteerde. Toen ik hem in het voorgesprek over die avond als ambassadeur vroeg was zijn antwoord: ‘Je zegt toch geen nee tegen Make-A-Wish?’. We zitten nu middenin de 1,5 km challenge. De challenge houdt in dat de deelnemers 1,5 km lopen voor Make-A-Wish. Je mag er net zo lang over doen als je wilt. Per gelopen minuut doneer je 1 euro én nomineer je een ander om ook 1,5 km te lopen, maar dan sneller. De challenge komt uit de koker van studenten van Mediastages en is al heel succesvol. Zelf kan ik helaas niet lopen, omdat ik herstellende ben van een gebroken been. Maar ik mocht wel iemand nomineren: Ruben, zet ‘m op!

Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen. Over het abseilen in het MUMC en het Sophia Kinderziekenhuis. De bijzondere droom van Camiel Stokkermans, het coronaboekje van juf Shannen… Je ziet, we hebben niet stilgestaan.

Voor de rest wens ik je een fijne zomer. Blijf vooral gezond en houd de 1,5 meter in de gaten!

Hanneke Verburg, Algemeen directeur

Make-A-Wish Nederland