De eerste periode na 1 september kende eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Het jaarlijkse loopevenement Meerhoven24 bracht een ton op. De ruim driehonderd lopers van de Dam tot Damloop deden dat nog eens dunnetjes over. En op 18 november was ons jubileumjaar echt voorbij, met als sluitstuk de Kids’ Night. Eregast was Linda Pauling, co-founder van de Make-A-Wish Foundation. In een tot aan de nok gevuld DeLaMar Theater!

Ook de eerste maanden van 2020 begonnen fantastisch. Van de Nederlandse tulpenkwekers kregen we een eigen Make-A-Wish tulp en we zetten de eerste stappen in de uitvoering van ons nieuwe beleidsplan. We zagen een groei in fondsen én in aantal wensen. Kortom, de toekomst zag er rooskleurig uit. En toen kwam de klap. Op 27 februari werd de eerste COVID-19-besmetting vastgesteld bij een inwoner uit Loon op Zand. Direct hebben we de buitenlandse wensvervullingen on hold gezet. Half maart kondigde de regering de intelligente lockdown aan.

Daarna lagen ook de binnenlandse wensvervullingen stil. Dat duurde tot 11 mei, tot de basisscholen weer open mochten. Onze ambitie om afgelopen boekjaar flink te groeien in wensen en fondsen, hebben we dus niet kunnen waarmaken. Sterker nog, we zagen een drastische terugval in wensen, én in inkomsten. Want bijna alle acties en events, van onszelf en van derden, werden na de eerste persconferentie gecanceld. Om maar niet te spreken van het verlies van fondsen.

'De toekomst zag er rooskleurig uit, en toen kwam de klap'

Maar… never waste a good crisis! Deze crisis bood gelukkig ruimte voor innovatie en creatieve ideeën. Zo organiseerden we de afgelopen maanden de ene online activiteit na de andere. Ons online feestje voor wenskinderen bijvoorbeeld, op 15 mei. Een feestje om hun te vertellen dat we ze niet waren vergeten. Ook leuk voor onze vrijwilligers, want zij mochten de uitnodiging persoonlijk langsbrengen. In brandweerauto’s, Make-A-Wish limousines en politiewagens. Op het feestje beleefden de kinderen magische wenservaring en en konden ze weer even positief met hun wens aan de slag.

Ik noem ook de online adviesbrigade. We vroegen tien wenskinderen om als echte ervaringsdeskundigen thuisblijftips te geven in een videoboodschap. Doel was de rest van Nederland een hart onder de riem steken. In die context bedachten we samen met WNL nog de kaartenactie Kaartjevoorjou. Omdat Make-A-Wish als geen ander weet hoe belangrijk het is om met een kaartje te laten merken dat je aan een ander denkt. Sinds 11 mei zijn de binnenlandse wensen weer voorzichtig opgepakt. In het begin alleen van kinderen in de basisschoolleeftijd.

Op 31 augustus kwamen we uit op 375 wensen, in plaats van de beoogde 687. Bijna 543 kinderen staan in de wacht. Het is nog een grote uitdaging om al die Wish Journeys op te pakken. Met smart wacht ik op de periode hierna, zonder corona. Het is een gegeven dat elke aanmelding binnenkomt op een moment dat een kind ’t het hardst nodig heeft. Daarom is het zo schrijnend dat ze op hun wensvervulling moeten wachten. Een behandeling is meer dan medicijnen alleen.

We moeten zichtbaar zijn. En blijven. Afgelopen boekjaar deden we er weer alles aan om aanwezig te zijn in de media, met name op social. Het is belangrijk dat we laten zien wie we zijn en wat we doen. Onze verhalen delen met de community. De jubileumactiviteiten genereerden natuurlijk veel aandacht, evenals de doop van de Make-A-Wish tulp.

Na een korte mediastilte lanceerden we in mei een nieuwe InfluWENSers campagne. Ditmaal met de stoere Clem en Anouk in de hoofdrol. De eerder genoemde actie een Kaartjevoorjou zorgde voor veel respons. Op 2 mei zat ik in de studio bij WNL om de actie toe te lichten. Ambassadeur Pia Douwes zat er een week later om hem af te sluiten. Deze crisis bracht bovendien nieuwe zakelijke concepten… Om te groeien in inkomsten zoeken we steeds meer de samenwerking op met de zakelijke markt. Niet alleen in de vorm van sponsoring, maar door écht samen wensen te vervullen. In deze tijd gaat het namelijk allang niet meer om ‘hand op houden en bedankt.’ Bedrijven willen purpose-gedreven ondernemen. Dat gaat over geloofwaardigheid en het verlangen goed te doen. Om die reden bedachten we een aantal inspirerende concepten. Ik noem WishTeams, een ontwikkelprogramma voor future leaders en high potentials binnen bedrijven. En online teambuildingsprogramma’s, zoals de online Creative Challenge. Daarnaast zitten we in de afrondingsfase van enkele succesvolle samenwerkingsverbanden.

Leuk detail: daaronder zitten ook enkele jonge onder nemers. Twintigers die er bewust voor kiezen om niet alleen voor die dikke auto te gaan... En een andere manier van werken hebben. Net zoals de rest van Nederland werken we thuis. Zelf was ik daar nooit zo’n voorstander van, maar het gaat onverwacht goed. In het begin kwamen we bijvoorbeeld wekelijks – inmiddels maandelijks – online samen met alle teamleiders in het land. Met als gevolg dat de communicatie nu veel beter verloopt. Ook het online wenshalen blijkt in de praktijk prima te werken. Je wordt gedwongen zaken op een andere manier aan te pakken. Ik ben enorm blij dat we de afgelopen jaren de slag hebben gemaakt naar zelfstandige teams. Juist in een periode dat je elkaar niet (vaak) ziet, pluk je daar de vruchten van.

Alles loopt gewoon door. Zelfs het opleiden van medewerkers. Enkele maanden geleden sloten we ons aan bij GoodHabitz, een online trainingsplatform. Net als bij Netflix mogen medewerkers zelf onbeperkt kiezen. In dit geval uit het online aanbod aan trainingen en cursussen. Op basis van een assessment staat er voor iedereen een mooi opleidingsprogramma klaar. Ik ben me ervan bewust dat deze fase nog wel even duurt. Ongeduldig als ik ben, moet ik wel realistisch zijn. Het klopt wat ze zeggen: corona is nog niet klaar met ons. Mensen vragen me weleens, wat wens je nou zelf? Nou, mijn wens is simpel: dat we ons werk kunnen blijven doen. Alles voor onze wenskinderen.

Hanneke Verburg Algemeen Directeur Make-A-Wish Nederland