Interview met Richard Bouwmeester: bestuurslid The Dutch 750

‘The Dutch 750’: samen fietsen voor een ander

Stel je eens voor, een unieke driedaagse charity ride in Nederland. Met honderden wielrenners fietsen voor twee goede doelen. Waarom? Heel simpel. Om zo veel mogelijk geld op te halen. Zodat wij nóg meer Wish Journeys mogen organiseren voor kinderen met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte. En Support Casper baanbrekend onderzoek kan steunen naar nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker.

‘Het is echt een unieke tocht.’

Namens Make-A-Wish Nederland zit Richard Bouwmeester in het bestuur van ‘The Dutch 750’. Hij zit daar niet toevallig, want hij is een diehard wielrenner. Een mooie insteek om hem onze tien vragen voor te leggen.

1. Omschrijf jezelf eens in vijf woorden. Actief, snel resultaat willen zien van je inspanningen, ongeduldig, positief, leven bij het moment. 2. En je hebt iets met fietsen. Ja, dat kun je wel zeggen. Hanneke vroeg me niet voor niets. Elk jaar ga ik ergens heen waar bergen zijn. Voor de lockdown ben ik nog met een groep van acht man door Tibet gefietst. Helemaal naar Basecamp Mount Everest, over militaire wegen die door Chinezen zijn aangelegd. De vrijheid die je op die hoogte voelt is bijna niet te beschrijven. Je bent dan enorm in gevecht met jezelf, hoe getraind je ook bent. Ik houd van extreme fietstochten en van extreme afstanden. In zijn soort is ‘The Dutch 750’ dat ook. Het is een uitdaging om de rit uit te rijden, net zoiets als de Alpe d’Huez. Alleen dan zonder de druk dat je moet presteren, want je bepaalt zelf hoe zwaar je het maakt.

3. Als ik zeg: uitdaging, samen voor een ander, Gelderland… Wat zeg jij dan? ‘The Dutch 750’ natuurlijk. Dit is wel de kern waar het over gaat. En dan niet in Frankrijk, maar in Nederland. Het is echt een unieke tocht. 4. Hoe raakte je betrokken bij het event? Wij hebben drie gezonde en sportieve zoons. Dat gezondheid niet vanzelfsprekend is, besef je pas als je een paar maal bent meegegaan naar een gala en de Kids’ Night in het DeLaMar-theater. Al die verhalen maakten enorme indruk op mij en mijn vrouw. En nu kan ik iets voor jullie betekenen, omdat het met fietsen te maken heeft en ik een groot netwerk heb. Je moest eens weten hoeveel er in het bedrijfsleven wordt gefietst, dus dit haakje zorgde dat ik mijn contacten kon verzilveren. Er was nog een andere reden om me voor The Dutch 750 te willen inzetten. Vlak voor Hanneke me hierover belde, vertelde onze fysiotherapeut Martin dat hij alvleesklierkanker had. Soms komen dingen vanzelf samen.

5. Wat vind je van het werk van Make-A-Wish? Jullie zetten elke bijdrage direct om in actie. Zo heb ik met mijn vastgoedbedrijf al een paar wensen gesponsord. En dan zie je direct wat er met je geld gebeurt en wat het doet met een wenskind en met het hele gezin. Ook jaren later nog. Zelfs met kleine dingen weten jullie behoorlijk impact te maken. 6. Waar ken je Make-A-Wish van? Enkele jaren geleden adviseerde ik jullie op verzoek van de Raad van Toezicht bij de zoektocht naar een nieuw kantoorpand. Uiteindelijk is dat het Media Park in Hilversum geworden. Zo kwam ik in contact met Hanneke en dit contact is in de loop van de tijd verdiept. Tegen ‘The Dutch 750’ kon ik als wielrenner geen nee zeggen! Wat mij ook triggerde: jaren geleden reed ik met een aantal fietsers een charity rit voor het Rode Kruis. We gingen van Boston naar New York en de toenmalige directeur Gijs de Vries fietste ook mee. Door dat fietsen leer je mensen pas echt kennen, er ontstaat een echte band. Tijdens die rit ontving hij constant telefoontjes; er speelde van alles bij het Rode Kruis. Ik vond dat hij een enorme verantwoordelijkheid had, ik was zwaar onder de indruk. Daardoor raakte ik ook veel ontvankelijker voor dit soort initiatieven. Het is leuk om je zakelijke netwerk in te zetten voor een goed doel en je focus te verleggen. Sterker nog, eigenlijk ben ik van mening dat iedereen dat vanaf een bepaalde leeftijd zou moeten doen. Gewoon, een dag per week iets doen voor een ander.

7. Hoe zie je het event in oktober voor je? Nou… ik zie honderden mensen voor me die elke dag in oranje wielershirts een route rijden. In een ontspannen sfeer, zonder de stress van ‘we moeten winnen.’ Het gaat om samen een prestatie leveren en na afloop met een DJ en een drankje de dag afsluiten. We gaan ervan uit dat dit dan weer mogelijk is, dat we deze zomer het kantelpunt van de pandemie bereiken. Hierover zijn we doorlopend in contact met de burgemeesters en de veiligheidsregio.

8. Wat hoop je voor de fietsers? Dat het een uitdagende combinatie wordt van meters maken, de dag op een leuke manier afsluiten en tegelijkertijd op een laagdrempelige manier geld ophalen voor de twee goede doelen. En vooral: dat ze er na afloop met een goed gevoel op terugkijken.

9. En voor Make-A-Wish? We willen de basis leggen voor een succesvol charity event dat de komende 5 jaar jaarlijks terugkomt. Los van de financiële opbrengst levert het zeker ook veel PR op. Droomparken zit er ook zo in, zij zien ‘The Dutch 750’ als iets voor de lange termijn. Het moet nog groeien. 10. Dus wanneer is ‘The Dutch 750’ volgens jou geslaagd? Wanneer de organisatie vlekkeloos verloopt, de deelnemers weer veilig terugkomen en zoals gezegd met een goed gevoel naar huis gaan.

Vorig jaar gooide COVID-19 nog roet in het eten. Dit jaar ziet het er gunstiger uit: de eerste editie van ‘The Dutch 750’ staat nu gepland op 1, 2 en 3 oktober. Samen met hoofdsponsor Droomparken, Support Casper en organisator Libéma Profcycling zetten we ons keihard in om er een groot succes van te maken.

Uniek sportevent voor iedereen De tocht gaat 750 kilometer door het glooiende Gelderse landschap en is geschikt voor wielrenners van alle niveaus. De deelnemers doen namelijk mee in teams van maximaal zes renners, met verschillende snelheden. Bovendien kunnen ze kiezen om bijvoorbeeld maar één dag mee te doen, elke dag de volle twee etappes van 125 kilometer te fietsen óf alles ertussenin. De organisatie eromheen is tot in de puntjes geregeld. Van professionele begeleiders en een EHBO-ploeg tot technici en de nodige stops onderweg. En als de omstandigheden het toelaten, is er een groot slotfeest op Droompark De Zanding in Otterlo. Dit fijne vakantiepark is dagelijks het start- en vertrekpunt van de toertocht en biedt de mogelijkheid om daar met korting te overnachten. Ook meedoen? Inschrijven kan vanaf nú op: www.thedutch750.nl