Met Just Another Network generaties Y en Z bereiken

Make-A-Wish is een sterk merk en verdient een plek op de ranglijst van goede doelen. We weten dat we onder de jongere doelgroepen veel aan naamsbekendheid kunnen winnen. Daarom zijn we een langdurige samenwerking aangegaan met Just Another Network, hét online jongeren medianetwerk van Nederland. De tien vragen van Make-A-Wish stellen we dan ook aan Danny Membre, oprichter van Just Another Network.

Stel, jij bent Just Another Network. Beschrijf jezelf eens in vijf woorden. "Die vraag had ik niet verwacht. Danny denkt even na. Niet te vangen. Vooruitstrevend. Een scherpe tong. En scherp op de actualiteit. Wij merken dat jongeren echt bezig zijn met grote issues als milieu, Black Lives Matter, corona. Meer dan in mijn tijd. Ook omdat er meer informatie beschikbaar is natuurlijk. Dat zijn er vier. Genoeg? " Humor of sarcasme? "Nou ja, in onze humor zit veel sarcasme. Ik kies toch voor humor, omdat humor mensen verbindt. Sarcasme stoot juist af. Ik hou overigens erg van een beetje sarcasme, het randje opzoeken. Van sarcasme uitdelen als je een punt kunt maken. Maar goed, meer nog hou ik ervan mensen te laten lachen." Just Another Network. Beweging of mediabedrijf? "Een beweging. Waarom? Omdat ik denk dat je als beweging meer kunt bereiken. Absoluut. Ik heb het zelf meegemaakt. Als je kijkt hoe groot RUMAG is geworden, en hoeveel mensen er achter ons staan en blijven staan. Dat lukt niet met alleen een corporate mediabedrijf. "

Wat missen de traditionele netwerken om de jongere doelgroepen te bereiken? "Heel eerlijk? Ik denk dat de mensen, de beslissers, helaas nog steeds de traditionele denkers zijn. Die moeten beslissen over jongerencampagnes en niet begrijpen wat er allemaal speelt. Ze zitten er vanwege hun vroegere successen. Tot hun pensioen. Ik snap dat het heeft gewerkt en nog altijd werkt. Maar je moet echt meer naar jongeren luisteren. Onze missie is: jongeren een stem geven in het medialandschap. Regelmatig krijg ik hier marketingmanagers over de vloer die het lijken te begrijpen. Ze zijn enthousiast. En dan komen ze er later weer op terug en zeggen ze ‘nee, het campagnebudget gaat toch naar tv’. Dus het is misschien wel lef wat ze missen. En gebrek aan kennis door onzekerheid."

Mooi opstapje naar Make-A-Wish. Wij zochten bewust contact met jullie. "Via LinkedIn is de connectie ontstaan. Hanneke Verburg stuurde mij een berichtje. Daarna zijn we in gesprek geraakt. Ik ben naar jullie toegegaan en heb gezien en gehoord wat jullie doen. En toen dacht ik: ‘Dit klopt helemaal’. We brengen het nooit zo naar buiten, maar we werken al vijf tot zes jaar met goede doelen. En Make-A-Wish past bij wie we willen zijn, bij waar we voor staan. Ik heb de plannen voor samenwerking nog even gepeild onder een aantal inluencers. Qucee, Ta Joela, Marijn Kuipers en Andy van der Meyde zeiden allemaal: ‘We doen mee’. Voor mij het moment om te zeggen, oké, we gaan de samenwerking aan."

Dus je hoefde er niet lang over na te denken?  "Soms neem ik een besluit op gevoel. Je komt ergens waar je de juiste mensen ontmoet met de juiste passie. Dan moet je niet te lang nadenken. En gewoon doen."

Waar ligt de focus in de samenwerking? "Veel goede doelen zijn niet direct top of mind bij de jongere doelgroepen. Wij zijn hét jongeren medianetwerk van Nederland en België en hebben de tools in huis om ze wél te bereiken. Eerder hebben we al dingen gedaan voor bijvoorbeeld het Emma Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum.

Jullie bereiken ál die kinderen. En het liefst geven jullie ze allemaal een Wish Journey. De keerzijde is dat dit geld kost. Het klinkt misschien heel hard, maar je moet mensen motiveren iets voor Make-A-Wish te betekenen. Je moet vertellen hoe de situatie écht is. We willen de Wish Journey laten zien door de ogen van een kind. Zodat je ervaart wat een kind voelt en dat het niet vanzelfsprekend is dat je gezond bent. Elk kind kan zomaar ineens ernstig ziek worden. En daar willen we de jongeren bewust van maken. Hoe het alleen al bij mij werkt.

'Je moet vertellen hoe de situatie écht is. We willen de Wish Journey laten zien door de ogen van een kind.'

Telkens als ik na een bezoek aan Make-A-Wish weer thuiskom bij mijn kinderen, voel ik me blessed. En tegelijk een beetje bang. Ze zijn 2, 6 en 9 jaar en gelukkig gezond. Alle ouders herkennen dat gevoel vast ook. Dat je niet wilt dat je kinderen iets overkomt.Dat raakt me enorm. Ik hoop dat ik dit verdriet als ouder nooit hoef mee te maken."

Dus samenwerking gericht op het vergroten van brand awareness onder generatie Y en Z? "Ja. Het zou mooi zijn als Make-A-Wish top of mind wordt bij deze jongeren. Dat doen we door content te maken die aansluit bij de doelgroep. We gaan de Wish Journey volgen van enkele wenskinderen. Ook willen we random jongeren vragen te helpen bij een wensvervulling, zodat ze ervaren wat er allemaal bij komt kijken. Het moet snelle, snappy content worden. Die niet te lang is en de attentie vangt en behoudt. De content plaatsen we op de jongerenkanalen. TikTok, Instagram, YouTube… " Snel en snappy, waar moeten we dan aan denken? Dat kan door bijvoorbeeld een RUMAG-quote in te zetten. Danny heeft niet meteen een oneliner paraat, maar appt later dit voorbeeld. 'Als kind heb je mooie dromen. Brandweerman worden. Wereldkampioen. Kunnen vliegen. Je eigen chocoladefabriek. Ernstig ziek zijn staat daar niet tussen’. In januari klaar voor de start? "Ja. We gaan er wel iets leuks van maken. Eerst kondigen we het zakelijk aan op LinkedIn en dan op de andere kanalen."

Over Just Another Network Just Another Network biedt één loket om met de generatie Y en Z aan de slag te gaan. Talent, content, bereik, data en sales samen onder een dak. Zie het als een soort inhouse agency. Just Another Network kan worden ingezet voor bedrijven én voor goede doelen. Onder het netwerk vallen bekende jongerentitels als RUMAG, VKMag, DailyBuzz, Axed, Convo, fucking femine, Parra tv, RapNieuwsTC, Instavandaag, Chicklit, Darum, Complex en Skoften.