Hello again: Make-A-Wish Kids’ Night vol ontroering en veerkracht
Hoe fijn: na tweeënhalf jaar van lockdowns mocht het weer. Een volle DeLaMar. Op maandag 4 april reden de limousines af en aan bij het majestueuze theater, flitsten de paparazzi er lustig op los en kwam de wereld van Make-A-Wish Nederland samen om via de rode loper een avond vol impact binnen te wandelen.
Aftermovie Kids' Night 2022
Hello again, dat was met recht het thema en vanaf het begin werd iedereen gegrepen door de verhalen van de kinderen, de ouders, de zorgverleners en algemeen directeur Hanneke Verburg. Voordat zij met ambassadeur/presentatrice Wendy van Dijk iedereen welkom heette hadden de schrijvende moeders Annemiek Kuijer (van het boek Kind & Kanker) en Natasja Mom (Daar lach/lag je dan) de Kids’ night afgetrapt met een zeer persoonlijke column. Meteen het besef: het kan goed gaan, het kan slecht aflopen, maar de veerkracht van kinderen en de impact van een Wish Journey zijn ongekend. Dat bewees de tienjarige Liyana die na de columns van Annemiek en Natasja dapper achter de piano kroop voor een weergaloze muzikale vertolking van Adèle’s ‘Hello’. Liyana lijdt aan een ernstige auto immuunziekte (SLE), maar pianospelen laat haar de pijn vergeten en vermindert het trillen van haar handen; ze speelde subliem.
De toon was gezet en kijk, daar was Mini Maestro Masse. Zijn wens werd nog eens in alle details uitgebeeld op het podium en wenskind Masse, amper vijf jaar oud, stal alle harten. De kleine Maestro werd omringd door vertelster Mees en tien studenten van het conservatorium die als dieren verkleed Masses’s lievelingsboek ‘Paco en het orkest’ tot leven wekten. De klarinet, de piano, violen, de contrabas, xylofoon, fagot, nou ja, wat niet, het kwam allemaal langs en Masse, die een beenmergtransplantie achter de rug heeft door een ernstige immuunziekte, wist echt alles van de instrumenten en liet dat blijken ook. Monter en met af en toe een schaterlach raadde hij alle instrumenten en dieren, wat handig was, want de kleine maestro moest het allemaal nog wel tot een soepel geheel dirigeren. Dankzij zijn daadkrachtige optreden leidde hij zijn orkest tot een beste apotheose, een klaterend applaus beantwoordde hij met een volleerde dirigentenbuiging.
Drie aangrijpende docu’s We gingen de diepte in. Drie portretten kleurden de avond, de eerste was van Fiene, die evenals haar broers Sepp en Sam de ziekte van Bartter heeft, maar ook nog eens dubbel pech: Fiene mist een nier en de ander werkt niet optimaal. Fiene slikt dertig pillen per dag, maar ze is gewoon ook een prachtige puber die dol is op mountainbiken en een schitterende docu van haar leven liet maken, starring Wendy van Dijk als interviewster. Na afloop, in de artiestenkleedkamer van DeLaMar, genoot ze na: ‘Ik vond het heel bijzonder, al is het een beetje raar je eigen stem te horen. Het is gaaf te laten zien wie ik ben, dat ik ook gewoon een normaal meisje ben. Maar ik wil ook laten zien dat als je niets ziet aan de buitenkant, je evengoed ziek kunt zijn aan de binnenkant.’ Later op de avond kwamen de portretten van ‘paardenmeisje’ Nadine en ‘astronaut’ Gabriel diep binnen. De scène waarbij de dappere Nadine vlak voor haar overlijden nog één keer lievelingspaard Blitz kon knuffelen, beroerde velen. Dat het kon in coronatijd was een klein mirakel. Make-A-Wish regelde met de Belgische douane dat er een speciaal attest kwam waardoor Blitz uit België kon komen. De blik van Blitz toen hij bij Nadine was: onvergetelijk, alsof het edele dier begreep wat hier gebeurde. De vijfjarige Gabriel die dankzij Space Expo naar de maan mocht vliegen zag met rode konen van opwinding en geluk zichzelf in een magische wondere wereld. Gabriel, die de ziekte van Duchenne heeft, draaide deze avond in DeLaMar uit pure vreugde ontelbare rondjes, zeker als er muziek klonk.
Xanne & Igone en Martinus & Mart En muziek klonk er. Xanne, het van een kiemceltumor genezen danstalent, betoverde de mensen met een moderne dans op een prachtige eigen tekst. Ze danste op de muziek van Time (Hans Zimmer) de sterren van de hemel en werd beloond met de vervulling van haar allerliefste wens: een tête-à-tête met de grote ster van het ballet, Igone de Jongh. Igone bracht Xanne de bloemen en een meet & greet ligt in de nabije toekomst verscholen. En ook de geboren artiest Martinus, door zijn moeder ‘Mister Positivo’ genoemd, stal de show met een fijn optreden aan de zijde van zijn idool Mart Hoogkamer. Met Martinus gaat het inmiddels goed na zijn behandeling tegen leukemie en met veel geestdrift en inlevingsvermogen zette hij de perfecte volkszanger neer. Met “Ik wil leven” en als klapstuk “Ik wil zwemmen in Bacardi Lemon” beitelden ‘Mart & Martinus’ op vrolijke wijze een blij gevoel in ieders brein. Daarvoor was de sfeer er al goed ingekomen dankzij de supercast van de musical ‘Come from away’ dat ‘Fly me to the moon’ en ‘Somewhere’ zong.
Prinsessen en heldinnen In het middenstuk van de avond lag misschien wel de kern van het werk van Make-A-Wish. Daarin gingen de schijnwerpers op prinsessen en de heldinnen van de zorg. Zoals zovele meisjes waren er zes prachtig uitgedoste dames (van piepjong tot ietsje ouder) die als liefste wens koesterden even die prinses te zijn, even in de droomwereld van mooie jurken en glinsterende balzalen te zijn. De zes moesten nog wel even een examen afleggen om zich prinses te mógen noemen, maar onder de bezielende leiding van Anne-Marie van Leggelo (Het Etiquette Bureau) liet het zestal zien een boel geleerd te hebben. Waarbij duidelijk werd dat een prinses onder alle omstandigheden in ieder geval moet blijven zwaaien. Prinses Sterre en zangeres Tessa Sunniva van Tol maakten er met hun aanwezigheid een nog groter feest van. En dan werden vier zorgprofessionals nog in het zonnetje gezet, omdat alle wensvervullingen beginnen bij het aanmelden van de kinderen door deze onbetaalbare mensen, die als geen ander de impact van een Wish Journey kunnen aanvoelen. Joke Schmidt van het Emma Kinderziekenhuis, Jolanda Schieving van het Radboudumc en Eline Honders en Brigitte Thomassen van het Prinses Máxima Centrum kregen uit handen van Stefanie Lommers en Corry Boekhout (Relatiebeheer Zorgprofessionals Make-A-Wish Nederland) de beeldjes die verbeelden hoe blij en trots de organisatie op deze fantastische mensen is.
De musical Charlie and the chocolate factory komt naar DeLaMar
1 september t/m 2 oktober
Roald Dahls populairste boek komt tot leven in een spectaculaire musical vol prachtige nummers, een oogstrelend decor en geestig herkenbare personages. Charlie and the chocolate factory vertelt het alom bekende verhaal over Charlie, die een van de gouden tickets bemachtigt waarmee hij toegang krijgt tot de mysterieuze chocoladefabriek van Willy Wonka.
Deze geheimzinnige chocolademaker maakt van de felbegeerde rondleiding een ware beproeving om te bepalen wie zijn opvolger wordt.
Een verhaal over de kracht van verbeelding, over dromen, over (groot)ouders en kinderen, over het stokje overdragen en vooral: over dat er altijd een kans op geluk is, hoe klein die ook lijkt te zijn. Na West End & Broadway is deze meeslepende musical nu voor het eerst te zien in Nederland.
Van 1 september t/m 2 oktober te zien in DeLaMar. Kijk voor meer info en kaarten op www.delamar.nl/charlie