‘Warmte, liefde en geborgenheid. Ik had ouders die altijd in me geloofden'

Monica van Ee, directeur hannah

‘Warmte, liefde en geborgenheid. Zo zag mijn jeugd eruit. Ik had ouders die altijd in me geloofden. We hadden bijna niks en tegelijk alles. De twee zinnen die ik steevast hoorde, waren: ‘Dat lukt jou wel’ en ‘Als jij denkt dat je het kunt…’ Een en al vertrouwen hadden ze in mij. Ik was een kleine bijdehand, haantje de voorste was mijn bijnaam, en mijn ouders dachten: laat die maar gaan. Als ik iets deed, zeiden ze: ‘Dat doe je goed’. Zo werd ik zelfverzekerd en kreeg ik geloof in mezelf. Onbetaalbaar fijn en het is precies wat ik nu aan mijn dochter probeer mee te geven.

Doordat ik al zo snel bewust was van de kracht van zelfvertrouwen, heb ik het in mijn jeugd ook nooit getolereerd als er in mijn omgeving gepest werd. Als dat in de klas gebeurde, sprak ik de pester erop aan. Ik genoot ervan als iedereen zich gezien voelde. En later, bij hannah, heb ik me altijd sterk gemaakt voor een familiaire sfeer waarin je goed op elkaar let en opkomt voor de underdogs.

Natuurlijk wens je ieder kind een fijne jeugd, dat gun je iedereen. Maar door mijn bewustwording van Make-A-Wish realiseer ik me al te goed dat dit helaas niet voor iedereen is weggelegd. Het mogelijk maken van een kinderwens in bijzondere omstandigheden is het minste wat je kunt doen. Dan kun je, al is het maar voor heel even, een kind weer even kind laten zijn. Hoe fijn is dat? Het kind in mij is er nog iedere dag. Daardoor praat ik vaak voordat ik denk. Dat is wel eens lastig, maar ik heb me er bij neergelegd. Ik ben wie ik ben, het is wat het is. En dat kind in mij verrast mezelf steeds weer en het brengt me ook ver.’