FLEXIBEL EN BETROKKEN ORGANISEREN


Het gaat goed met Make-A-Wish Nederland

Hans Geels, voorzitter Raad van Toezicht

‘Het is een voorrecht een bijdrage te mogen leveren aan de impact van een Wish Journey’

Hans Geels is een merkenman. Na twaalf jaar CliniClowns heeft hij sinds 2013 de touwtjes in handen van Dille & Kamille. Onder zijn leiding maakt CliniClowns een stormachtige groei door. Dat gebeurt nu opnieuw bij Dille & Kamille. De overstap naar het bedrijfsleven is in zijn ogen een logische. Volgens Geels zijn goede doelen bedrijven, maar dan met een ideaal. Net zoals Dille & Kamille idealen heeft: eerlijke en authentieke producten gemaakt van natuurlijke materialen in de markt zetten.


CliniClowns, KidsRights, Make-A-Wish… toeval?

“Toeval bestaat niet. Ik heb altijd gewerkt voor organisaties met een purpose: de wens om de wereld te verbeteren. Kinderen zijn wel vaak de rode draad, ja. In dit rijtje hoort trouwens ook het Wereld Natuur Fonds thuis, daar ben ik begonnen bij de Ranger Club. Hoe krijg je een ideaal tussen de oren van mensen, in dit geval kinderen? Bij CliniClowns is dit doorgezet. Dingen komen gewoon op je pad en dan heb je er wel of niet iets mee. Kinderen raken mij.”

Waarom Make-A-Wish?

“In 2015 ben ik gevraagd voor een bestuursfunctie. Een hele eer; ik vond Make-A-Wish altijd al een mooie club. Het concept van droom naar wens is heel krachtig en de doelgroep was mij bekend, dus ik zei ja. Bovendien leek het me leuk om ditmaal niet zoals bij CliniClowns eindverantwoordelijk te zijn voor de uitvoering, maar om te helpen als toezichthouder. Want dat wist het bestuur toen eigenlijk al: we moeten naar een raad-van- toezichtmodel. Dat was de stip op de horizon.”

Goede doelen verdienen goed toezicht.

“Daar ben ik het helemaal mee eens. Professioneel toezicht in Nederland gebeurt op vrijwillige basis. Je bent als toezichthouder onderdeel van een cyclus: de kantoororganisatie voert uit; de toezichthouder doet dat niet. Je moet dit ook niet willen. Je houdt afstand, want je bent niet betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Wat je wél moet doen: met elkaar normen, kaders en resultaten afspreken. En controleren of een organisatie de goede kant opgaat.”

Is dat de reden dat Make-A-Wish is overgegaan op een raad-van-toezichtmodel?

“Ja. Anders ben je eindverantwoordelijk voor een organisatie, terwijl je zelf de uitvoering niet doet. Dus Hanneke Verburg is sinds september 2018 eindverantwoordelijk voor de hele organisatie en Ilse Helmons is ter ondersteuning benoemd als operationeel directeur voor de interne organisatie.”

In 2015 was een nieuw governance-model al de stip op de horizon, waarom nu?

“Het was precies het goede moment. De verhuizing naar het Media Park was rond, de kantoororganisatie op orde… En Hanneke deed in de praktijk eigenlijk alles al. We hebben toen als bestuur tegen elkaar gezegd: haar rol moeten we formaliseren. Met behulp van Deloitte konden we die stap ook zetten.”

‘Ik ben trots dat we al 30 jaar van toegevoegde waarde zijn.’

Uw rol als voorzitter is nu zeker ook anders.

“Ja en nee. Iedereen snapt nu beter zijn rol. Dat mijn rol anders is, heeft meer een juridische achtergrond. Van de voorzitters waar ik vanuit mijn werk zelf mee te maken had, heb ik altijd geleerd de uitvoering niet voor de voeten te lopen. Dus dit heb ik bij Make-A-Wish dan ook nooit gedaan.”

Sowieso is de organisatie niet meer dezelfde als enkele jaren geleden.

Naast het nieuwe governance-model is er de afgelopen tijd heel veel veranderd. Het is goed om eens in de zoveel jaar in de spiegel te kijken en jezelf af te vragen of er dingen anders kunnen, beter. Al voor mijn aantreden als bestuurslid was er sprake van een nieuwe locatie. Die hebben we nu gevonden op het Media Park. Een inspirerende, praktische werkomgeving met veel kansen ons netwerk te verbreden en dichtbij de landelijke omroepen. De organisatie is inmiddels geheel zelforganiserend, eveneens een goede ontwikkeling. Al die veranderingen bij elkaar vertalen zich terug in de praktijk. De aanmeldingen nemen toe en het aantal afgeronde Wish Journeys was niet eerder zo hoog. Met de organisatie op orde zie je meteen resultaat op de impact en kwaliteit van de Wish Journeys. Een andere manier van denken en werken draagt daar zeker aan bij.”

30 jaar Make-A-Wish, hoe voelt dat?

“Trots dat we al 30 jaar van toegevoegde waarde zijn. We zijn begonnen met één tot twee wensen in een jaar en zitten inmiddels op bijna zevenhonderd wensen. Met heel veel impact. Als je dan tijdens de opening van de tentoonstelling 30FACESTORIES ziet hoe een wensvervulling na al die jaren nog steeds een rol speelt in het leven van de inmiddels volwassen wenskinderen... Ik was echt geraakt: ‘Wauw, dat is waar we voor staan.’ Misschien ook omdat enkele geportretteerden zelf aanwezig waren. Dan wordt hun verhaal ineens heel persoonlijk en komt het dichtbij. Op zo’n moment ben ik blij dat ik mijn bescheiden steentje kan bijdragen.”

De toekomst?

“We zijn klaar voor de toekomst, financieel én organisatorisch. Het zou mooi zijn als we ons bereik weten te vergroten en de kwaliteit nóg meer omhoog kunnen brengen. En meer geld binnenhalen om ons doel te bereiken: alle kinderen uit de doelgroep een Wish Journey. Alle collega’s doen hun werk vanuit de intrinsieke motivatie dat we het goed doen, maar dat het altijd nog een tikkie beter kan. Ik zie de toekomst rooskleurig tegemoet.”

Door naar de jaarrekening