Voorwoord

30-jaar
Make-A-Wish

Ik zie mezelf nóg staan op het podium tijdens de tweede Kids’ Night, op 12 november 2018. Zelf was ik net terug van een bijeenkomst van Make-A-Wish International en letterlijk en figuurlijk nog niet helemaal geland. Ik kijk in de bomvolle zaal en weet: dít is waar het om gaat. De verhalen vertellen, de impact van ons werk voelbaar maken. Met een lach en een traan.


Om met het laatste te beginnen: dit doel komt steeds dichterbij. Nog nooit kwamen er zoveel aanmeldingen binnen en wisten we zoveel wensen te vervullen. Ik kijk dan ook blij en met voldoening terug op een fantastisch jaar langs de vier pijlers van onze huidige beleidscyclus. Ze verschillen niet veel van de oude, alleen zijn ze meer met elkaar in verband gebracht.

Wensen vervullen met impact

Niet eerder vervulden we zoveel wensen: 646, dertien procent meer dan in boekjaar 2017-2018. Het resultaat van hard werken aan verbetering. Kwalitatief keken we vooral kritisch naar de doorlooptijden tussen het moment van aanmelden en van wens vervullen. Kwantitatief zijn we serieus gestart met de implementatie van impactvolle Wish Journeys. Want een Wish Journey vertelt het hele verhaal: van de voorpret tot het nagenieten. En heeft nog lang impact. Op het leven van het wenskind én zijn naaste omgeving. Daarom is het ook zo belangrijk dat we onze doelgroep bereiken. Het begint met de aanmelding. Mede door een intensiever relatiebeheer met de ziekenhuizen en samenwerking met andere goede doelen zoals Hartekind, is ook het aantal aanmeldingen sterk verhoogd.


Verhalen delen
Zoals bekend is het onze ambitie een storytelling brand te zijn. En dus deden we er afgelopen boekjaar alles aan om aanwezig te zijn in de media, met name op social. We organiseerden speciale activiteiten rondom ons jubileum, zoals het project FACESTORIES, waarbij dertig kinderen vertellen over hun Wish Journey. We brachten een kalender uit, een boek, organiseerden het eerste Wish Ball… En we lanceerden de campagne InfluWENSers op Instagram. Bijvoorbeeld van Amadi die met een arrestatieteam meewilde en daar maanden mee in de weer was.
Al met al is het ons zeker gelukt om de authentieke verhalen van onze wenskinderen zichtbaar te maken. Ook het bezoek van Koningin Máxima in mei 2019 leverde veel positieve PR op.

Geven met betekenis

Onze drie inkomstenstromen zijn: particuliere markt, zakelijke markt en community fundraising (acties vanuit de betrokken community om ons heen). We zetten meer in op de zakelijke markt. Niet in de zin van: hand ophouden en bedankt, maar door waarde toe te voegen aan een gift. Make-A-Wish Nederland ziet bedrijven als serieuze Wish Partners, voor wie wij exclusieve events bedenken, zoals Wensadopties, Business Challenges en het Make-A-Bizz diner.

Ook de particuliere markt vraagt een andere benadering. Een vaste donatie is niet meer top of mind. Liever voelen mensen zich op een andere manier betrokken. Zij willen weten waarom ze geven. Daarom zoeken we nieuwe manieren om mensen aan de community te verbinden. Wij denken dat de nieuwe Lot of Happiness loterij daaraan zeker bijdraagt.

Flexibel en betrokken organiseren

Na de kantoororganisatie werken nu ook de vrijwilligers in kleine, zelforganiserende teams. De hele organisatie is hiermee over op de platte, flexibele organisatiestructuur. Zonder hiërarchische lagen. Ik merk dat mensen ondernemender worden, ze pakken zelf dingen op en nemen verantwoordelijkheid. Het is heel mooi om in de totale organisatie een nieuwe dynamiek te zien ontstaan.

‘Ik zie ons jubileum als middel om aandacht te krijgen.’

Een tweede grote verandering is dat we op 1 september zijn overgestapt op een ander governance-model. Hierin ligt het bestuurlijke proces met uitzondering van het toezicht bij mij als bestuurder en is het oude bestuur omgevormd tot Raad van Toezicht. Voor de organisatie is mijn functie algemeen statutair directeur en Ilse Helmons is operationeel directeur. Samen geven wij leiding aan de organisatie. De Raad van Toezicht geeft goedkeuring aan de te volgen strategie en de (meerjaren) beleidsplannen, en houdt toezicht op de uitvoering.


30 jaar Make-A-Wish
Dit jaarverslag is doordrenkt van alle activiteiten rondom ons jubileumjaar, waar we op het moment van schrijven nog middenin zitten. Het jubileumjaar begon op 21 januari 2019 met een ‘big bang’ op het Media Park. Daarna bedachten we samen met alle teams een programma, met voor elke maand een activiteit. Voor mij behoorden het bezoek van Koningin Máxima, het Wish Ball, het slaan van de eigen munt, het project FACESTORIES én het stilstaan bij onze echte verjaardag op 10 oktober (samen met de politie) tot de hoogtepunten.

Overigens zeg ik bewust niet dat we onze verjaardag vieren, want er is niets feestelijks aan de reden waarom we bestaan. Ik zie ons jubileum als middel om aandacht te krijgen. Zodat wij onze doelstelling kunnen halen: elk kind uit onze doelgroep een Wish Journey.

In deze context wil ik afsluiten met de boodschap die alle collega’s op 10 oktober 2019 deelden op LinkedIn en social media: 'Make-A-Wish bestaat 30 jaar. Het laten uitkomen van wensen verandert levens en geeft een ernstig ziek kind kracht en vertrouwen voor de toekomst. Daarom ben ik werkzaam bij Make-A-Wish.'

Zond
er hen, onze vrijwilligers en al die andere honderden mensen, bedrijven en medische professionals uit onze community, kunnen wij geen impactvolle Wish Journeys realiseren. Bedankt!


Hanneke Verburg
Algemeen Directeur Make-A-Wish Nederland

Overzicht 30 jaar Make-A-Wish