FLEXIBEL EN BETROKKEN ORGANISEREN


Iets terugdoen
voor de maatschappij

Lieke Kempen, wensvervuller

‘Juist die kleine geluksmomenten geven kinderen het vertrouwen dat je aan ze denkt

Lieke Kempen is nog maar net betrokken bij Make-A-Wish: sinds begin 2019 werkt zij als wensvervuller in de regio Haaglanden. ‘En dat blijf ik voorlopig nog wel doen. Ik zie het echt als een baan.’


Vrijwilliger bij Make-A-Wish, een bewuste keuze?

“Vorig jaar heb ik mijn baan bij de gemeente opgezegd, na lang wikken en wegen. Want, wilde ik hier nóg eens 13 jaar werken? Zou ik iemand worden die zegt: ‘O ja, dat deden we 10 jaar geleden ook?’ Uiteindelijk hakte ik de knoop door. De zomer bracht ik nog relaxed thuis door en daarna vond ik het weer tijd voor iets nieuws. Ik zag een vacature voorbijkomen voor wensvervuller in de regio Rijnmond. Ik las de advertentie en dacht wauw, echt wat voor mij. Voor de zekerheid belde ik een ex-collega die voor Make-A-Wish heeft gewerkt. Zag ik het goed? Paste deze functie bij mij? Zij vond van wel en bracht me in contact met de regiocoördinator van Haaglanden. Die gaf aan dat er ook in mijn regio mensen nodig waren. Ik solliciteerde en mocht beginnen.”

Voordeel is dat je meteen in de nieuwe manier van werken met Wish Journeys bent gerold.

“Het is heel leuk om samen met het wenskind en zijn omgeving naar de wensvervulling toe te werken. Juist die kleine geluksmomenten geven kinderen het vertrouwen dat je aan ze denkt en met hun wens bezig bent. Dan zijn ze een beetje afgeleid van hun ziekte en kunnen ze zich verheugen op wat er gaat gebeuren. Weet je, niet elk kind houdt van verrassingen. Het wordt anders te spannend en te groot in hun hoofd. Die spanning neem je weg door kinderen bij hun eigen wensvervulling te betrekken en ze een stuk van de regie te geven.”

Werkt het altijd zo?

“Toevallig hadden we afgelopen zaterdag een wensvervulling van een jongen die écht niet wilde weten wat er zou gebeuren. Hij wilde bijvoorbeeld heel graag Martin Garrix ontmoeten. Dus ik nog: ‘Wil je het ook niet weten als het ons lukt?’ Je zag de twijfel ontstaan. Voor ons was zijn Wish Journey best lastig, want we zochten een manier om hem op zijn wensvervulling voor te bereiden. Gelukkig vond ik een Martin Garrix-agenda -ja, die bestaan! Een klein puzzelstukje van wat er zou gebeuren. Die kreeg hij vlak voordat dat hij weer naar school mocht. Hij gebruikt hem nog steeds.”

Je bent er heel onbevangen ingestapt. Geen slapeloze nachten?

“Ik kan het goed loslaten. Natuurlijk, je hebt te maken met een kind dat ziek is en de ouders en het kind vertellen erover. En je moet rekening houden met beperkingen en vermoeidheid. Maar het kind staat centraal, niet de ziekte. Ik wil het kind een leuke dag bezorgen. Soms vergeet ik zelfs wat er aan de hand is.”

Dan doe je het goed.

Lieke lacht. “Maar het is ook zó leuk om te doen. Elk kind is anders, geen Wish Journey is gelijk. Iedereen is even enthousiast wanneer je ze belt met de vraag of ze iets voor een wenskind willen betekenen. Het valt me op dat mensen graag meewerken. Ik denk dat dit komt doordat je het persoonlijk maakt. Ik vertel altijd namens wie ik bel, voor welk kind en wat ik nodig heb om de wens te vervullen.”

‘Het is mooi dat Make-A-Wish haar echte verjaardag samen met de politie heeft opgepakt.’

Je vertelt het verhaal.

“Inderdaad. Een mooi voorbeeld. Voor die wens van afgelopen zaterdag stond een barbecueworkshop op het programma. De man die de workshop zou geven, zei om persoonlijke redenen af. Oeps. Ik had nog een week om iemand anders te vinden. Mijn zwager gaf me het nummer van iemand die hij kende. Helaas kon die ook niet. Anderhalf uur later ging de telefoon, zijn vrouw. ‘Je hebt mijn man gesproken’, zei ze. ‘Waar gaat het nou precies om?’ Dus ik doe nog een keer mijn verhaal. Waarna ze reageert: ‘Ik vind het zó mooi wat jullie gaan doen, ik ga het organiseren’. Ook nog eens tegen kostprijs. En lekker dat het was!”

Je zit er net. Hoe zou jij de impact van een Wish Journey omschrijven?

“Misschien aan de hand van een opmerking die de moeder van een van mijn wenskinderen maakte: ‘Wij hebben zo’n rottijd achter de rug en nu kunnen we daar ook iets positiefs aan toevoegen. Over een jaar kijken we niet alleen terug op een nare periode, maar ook op een periode waarin we met elkaar iets heel moois beleefden.’ Dit zegt alles, vind je niet?”

30 jaar Make-A-Wish, het thema van dit jaarverslag.

“Een van mijn wenskinderen was erbij op 10 oktober. Het is mooi dat Make-A-Wish haar echte verjaardag samen met de politie heeft opgepakt. Er zit een grote sociale kant aan de politie en het is goed dat die kant ook naar buiten komt.”

Blijf je dit doen?

“Graag. Ik zie dit als werk, ook al word je er niet voor betaald. Nu kan ik wat terugdoen voor de maatschappij, ik wil niet alleen maar ‘nemen’. Het is enorm afwisselend en bijzonder werk. Mijn hele gezin is inmiddels betrokken. Mijn dochters van 7 en 9 komen met supercreatieve ideeën wanneer ik het er aan tafel over heb. Zij leven helemaal mee.”

Door naar Team Financiën