KERNTEAMS


Team Wens

‘Na mijn stageperiode ben ik blijven plakken’

Afgelopen boekjaar was de grootste verandering de overgang naar zelforganiserend werken, in juni 2019. Ondanks de afwezigheid van twee vaste krachten (beide met zwangerschapsverlof) is het team erin geslaagd zich op de verandering voor te bereiden. De werkzaamheden zijn zo goed en evenwichtig mogelijk verdeeld. Op een manier dat alle collega’s elkaar nu makkelijker kunnen vinden en ondersteunen. Af en toe is het nog een beetje zoeken en wennen, maar globaal ligt de nieuwe manier van werken het team goed.

Recordaantal wensen

Nog niet eerder in de historie van Make-A-Wish Nederland zijn er zoveel wensen vervuld ofwel Wish Journeys afgerond: 646 Wish Journeys. Een stijging van 13% ten opzichte van boekjaar 2017-2018. We hebben de doelstelling van 655 nét niet gehaald. Van deze 646 afgeronde Wish Journeys vonden er 220 in het buitenland plaats. Ook dit aantal is hoger dan ooit. De verhouding tussen binnenlandse en buitenlandse wensen lag de afgelopen jaren vrij constant op 70/30, het afgelopen boekjaar was dit 66/34. Op dit moment valt nog niet te zeggen of dit hogere percentage een doorgaande trend is.


Plus meer aanmeldingen

Het prachtige resultaat is mede mogelijk gemaakt door de goede en intensieve samenwerking tussen de verschillende teams. Het begint allemaal bij de collega’s van het aanmeldteam: zij doen er alles aan om meer aanmeldingen te krijgen.

De opgestarte investeringen in het relatiebeheer met de ziekenhuizen, in het bijzonder met het Prinses Máxima Centrum, leverden maar liefst 725 aanmeldingen op. Aanmeldingen van kinderen die binnen onze doelgroep vallen en voor wie we een Wish Journey mogen organiseren. In 2017-2018 lag dit aantal nog op 666. De themakamer in het Prinses Máxima Centrum heeft het hogere aantal aanmeldingen zeker positief beïnvloed. Onze permanente zichtbaarheid én de aanwezigheid van onze collega-vrijwilligers om uitleg te geven over ons werk, blijken daar goed uit te pakken. Voor alle betrokken en in het bijzonder voor de patiëntjes van dit ziekenhuis.

Voor boekjaar 2020 streven we, samen met onze collega’s op kantoor/in de regio’s en onze community, naar 687 afgeronde Wish Journeys. Weer een stapje richting ons doel: elk kind binnen de doelgroep bereiken!

646 Wish Journeys vervuld…

en 687 wensen gehaald

Na de aanmelding begint de volgende mooie en uitdagende fase in de Wish Journey: het halen van de allerliefste wens. De wenshalers haalden 687 wensen (sommige Wish Journeys waren tijdens dit schrijven nog niet afgerond), waarvan 64 cognitief. Cognitief wil zeggen: kinderen op een functioneringsniveau jonger dan drie jaar. De begeleiding van de Wish Journey voor deze laatste groep lag weer van A tot Z bij de specialisten op ons kantoor in Hilversum. Zij worden ondersteund door een aantal dedicated vrijwilligers uit de regio’s. We kunnen wel zeggen dat de cognitieve doelgroep sinds de introductie in 2016 een mooi en vast onderdeel is geworden van Make-A-Wish Nederland.


In de regio’s

Voor de andere 623 wensen die zijn gehaald waren onze collega-vrijwilligers in het hele land verantwoordelijk. Zonder liefste wens geen Wish Journey. Daarom zijn wij reuzetrots dat we zoveel wenskinderen wisten te bereiken. Zoals Mila die grappen wilde maken met Jochem Meyer en Floortje die alles wilde weten over uilen en o, zo graag een wilde uil wilde zien.


Samenwerken loont


Zoals we net aangaven, pakt Team Wens de cognitieve Wish Journeys vanuit ons kantoor in Hilversum op. Dit geldt ook voor de internationale Wish Journeys. Daarnaast verleenden we nog bij 83 binnenlandse Wish Journeys ondersteuning. Die bestond uit input & relatiebeheer bieden vanuit de WishDesk, sparren over de activatiemomenten en soms zelfs de totale organisatie van een Wish Journey.

Deze actieve ondersteuning haalt veel tijdrovende zaken weg bij de collega-vrijwilligers uit de regio’s, zoals het prikken van een datum met een artiest of BN’er. Zij houden nu meer tijd over om de regie te nemen over de Wish Journeys die ze zelf oppakken.

Bovenstaande schetst wel het nut, de noodzaak én het plezier van intensiever samenwerken tussen de verschillende teams, de collega’s op kantoor en de collega-vrijwilligers. Samen krijgen wij het voor elkaar om al die verschillende Wish Journeys succesvol en kwalitatief hoogwaardig af te ronden. Daarin zoeken we bovendien ook steeds vaker de samenwerking op met het wenskind en het wensgezin.

We weten dat de Wish Journey impact heeft. Ons doel voor aankomend boekjaar is uitvinden hoe we de kwaliteit van de Wish Journey inzichtelijk kunnen maken. Onze Wish Developer die in december 2018 is gestart, gaat hiermee aan de slag. Zij werkt aan een kwaliteitssysteem waarmee we de kwaliteit en impact van de Wish Journeys kunnen meten. Tot haar taak behoort daarnaast ook het begeleiden van de coaches en wensvrijwilligers.


Bestedings-percentage


Het doelstellingspercentage, ofwel de doelstellingskosten gedeeld door de totale kosten, bedroeg in het verslagjaar 70% (vorig jaar nog 68%).


Deze stijging wordt met name veroorzaakt door het hogere aantal vervulde wensen.

Interview Corine Heuvelmans, Wish Developer