ONDERSTEUNENDE TEAMS


Team HR

Deze kinderen hebben hun liefste wens in vervulling zien gaan.

De 418 collega’s van Make-A-Wish Nederland vormen het fundament onder de organisatie. 42 (30,8 FTE) collega’s werken op ons kantoor in Hilversum en 376 vrijwilligers in de rest van Nederland. De vrijwilligers zijn volwaardige collega’s, zij worden volledig betrokken bij onze kernprocessen.

Organisatie in beweging

De herinrichting van de kantoororganisatie en de vrijwilligersteams is inmiddels afgerond. De hele organisatie, van hoog naar laag, is nu helemaal gewend aan de flexibele, platte

organisatiestructuur. Alle collega’s hebben een bepaald specialisme en voeren hun werkzaamheden vanuit dat specialisme uit. Tegelijkertijd nemen ze hun verantwoordelijkheid voor het geheel. Zo denkt een wensvervuller mee in mogelijkheden om fondsen te werven. En een fondsenwerver wordt gevoed en geïnspireerd door de verhalen rondom een Wish Journey.


Op kantoor doen we het nu zo

De kantoororganisatie is sinds de herinrichting opgesplitst in drie kernteams:

  • team Wens
  • team Marketing
  • team Vrijwilligersmanagement


De overige bedrijfsonderdelen zijn naar kleine zelforganiserende teams gegaan. Deze teams bieden ondersteuning aan de kernteams. Dit betekent niet dat ze minder belangrijk zijn dan de kernteams, want samen zijn we Make-A-Wish.

De ondersteunende teams zijn: Communicatie, HR, WishDesk, Financiën, IT en Facility.


Nieuw governance-model

We zijn overgegaan van een Bestuursmodel naar een raad-van- toezichtmodel. De statutaire bestuursverantwoordelijkheid ligt vanaf 1 september 2018 bij algemeen directeur Hanneke Verburg. In deze rol is zij eindverantwoordelijk voor de hele organisatie. Om haar te ondersteunen is Ilse Helmons op dezelfde datum benoemd tot operationeel directeur. Ze hebben de dagelijkse operatie verdeeld; Hanneke Verburg geeft leiding aan de teams Wens, Marketing en Communicatie. En Ilse Helmons gaat over de interne organisatie: HR, Vrijwilligersmanagement, WishDesk, Financiën, IT en Facility.

In de kantoororganisatie bestaan geen hiërarchische lagen meer. Dit zou ook niet passen bij de huidige platte structuur, waarin de verantwoordelijkheden laag belegd zijn.

Kleine groepen in de regio

De regio’s zijn waar nodig verdeeld in kleinere teams van collega-vrijwilligers, zodat ze elkaar makkelijk weten te vinden en kennis en creativiteit met elkaar kunnen delen. In sommige regio’s, zeker de grotere, had deze herverdeling als gevolg dat de bestaande teams zijn opgesplitst in (meerdere) teams. Elk team werkt interdisciplinair. Dat wil zeggen dat de collega-vrijwilligers vanuit verschillende specialismen met elkaar samenwerken.

Zij delen dus samen de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van een hele Wish Journey, plús de regionale fondsenwerving. Elke collega-vrijwilliger pakt zijn of haar rol, uitgaand van persoonlijke belangstelling, opleiding en specialisme. Een teamleider begeleidt de teams en stuurt ze aan.


Specialismen kunnen zijn: wens halen, wens vervullen, fondsenwerving en communicatie. Onze collega-vrijwilligers zijn daarnaast actief als:


  • vrijwilligerscoach (verzorgt opleidingen en bewaakt kwaliteit)
  • fotograafvrijwilliger (bouwt mee aan een storysharing brand)
  • fotoalbumvrijwilliger (speelt een grote rol bij de impact van de Wish Journey)
  • Parijsvrijwilliger (vangt wensgezinnen in Parijs op en begeleidt de familie naar Disneyland Parijs)
  • ziekenhuisvrijwilliger (ondersteunt in relatiebeheer zorgprofessionals, in alle academische ziekenhuizen in Nederland)
  • vrijwilliger in het Prinses Máxima Centrum (geeft vorm aan deze unieke samenwerking en biedt kinderen de eerste ervaring met hun Wish Journey)

Je welkom voelen

We werken al jaren met een onboarding programma voor nieuwe collega’s. Onboarding (instromen) is het proces waarin nieuwe collega’s kennis krijgen over hun rol, hun team en de organisatie. Wanneer een onboarding proces goed in elkaar zit, heeft dit effect op je tevredenheid en de mate waarin je je onderdeel voelt van de organisatie. Het programma is afgelopen boekjaar volledig aangepast aan de eisen van deze tijd.

We nodigen alle nieuwe collega’s voortaan uit voor een gemeenschappelijke introductiedag. In het ochtenddeel nemen we iedereen mee in de wereld van Make-A-Wish. We delen onze missie, maken onze passie levend door authentieke verhalen en vertellen over onze plannen en ambities. In de middag starten we met het trainen van de specialismes. Aankomend boekjaar voegen we nog e-learning modules aan het programma toe.

Opleidingstraject/bijscholing

Het afgelopen boekjaar besteedden we veel tijd en energie aan de bijscholing van alle collega’s. Het was een groot project, want werkelijk iedereen is getraind, op kantoor én in de regio’s. In de training lichtten we onze nieuwe visie toe op community fundraising en de Wish Journey. Het is namelijk een feit dat Make-A-Wish in de afgelopen 30 jaar heel veel mensen heeft geraakt.

Mensen die direct of indirect betrokken waren bij een Wish Journey, bij een van onze acties of tijdens een Business Challenge. Of mensen met een kind in de klas bij een wenskind, collega’s van een wensouder die langs de zijlijn intensief meeleefden met de Wish Journey... Al die mensen vormen bij elkaar een betrokken community. De training was erop gericht om samen te kijken hoe we vanuit deze community Make-A-Wish groter kunnen maken.

HR Algemeen

Ziekteverzuim

Het afgelopen boekjaar ondernamen we diverse acties om ons ziekteverzuim terug te dringen. De medewerker ziekteverzuim/-preventie droeg hier veel aan bij. Zij fungeerde binnen de organisatie als aanspreekpunt en sparringpartner indien er sprake was van (dreigend) ziekteverzuim. Ook de intensivering van de samenwerking met onze nieuwe arbodienstverlener maakte het verschil. Alleen het casemanagement ziekteverzuim ligt niet meer bij de arbodienst, maar is bij een andere gespecialiseerde dienstverlener neergelegd. Daar maken we nu gebruik van een vast contactpersoon die we flexibel mogen inzetten. Op die manier kon het HR-team zonder HR-adviseur.


Genoemde maatregelen hadden het gewenste effect op het ziekteverzuim. Dit daalde ruim drie procent: van 8,73% in boekjaar 2017-2018 naar 5,37% in afgelopen boekjaar.


Personeelsverloop onder vrijwilligers

Het personeelsverloop onder vrijwilligers bedroeg afgelopen boekjaar 19%. Dat lijkt hoog, maar is nog steeds een stuk lager dan het gemiddelde binnen de Goede Doelensector. Al met al namen 35 fondsenwervers, 12 wenshalers, 16 wensvervullers en 6 communicatiespecialisten afscheid.

Dit percentage valt goed te verklaren. Veel collega-vrijwilligers willen graag betrokken zijn en iets goed doen. Tegelijk maken zij bewuste keuzes in de manier waarop ze hun vrije tijd besteden en flexibel kunnen of willen zijn.


Gelukkig leidde de aanstelling van een recruiter die zich specifiek met de werving van vrijwilligers bezighoudt, meteen tot positieve resultaten. Het is ons gelukt maar liefst 132 nieuwe vrijwilligers te werven. Opvallend detail: ditmaal zaten er zes keer zoveel fondsenwervende vrijwilligers bij dan voorgaande jaren.


Bezoldigingsbeleid

Make-A-Wish Nederland is niet aangesloten bij een cao en volgt ook geen bepaalde cao. Ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden benchmarken wij onszelf met de Goede Doelen sector. De functieprofielen en het salarishuis zijn hierop aangepast. 


Voor de directeur/bestuurder volgen we de 'Regeling beloning directeuren van Goede Doelen' van Goede Doelen Nederland. Zie hiervoor de jaarrekening, onder ’directiebeloning’. De raad van toezicht ontvangt geen beloning.

Interview Lieke Kempen, wensvervuller